I de gamle malmgruvene til Fosdalens Bergverk i Verran kommune i Trøndelag ligger det lagret store mengder med temperert gruvevann etter at driften stoppet opp i 1997. Vannet kan bli en ressurs i oppdrett av nye arter.
Det skriver Trønder-Avisa. Saken er også tidligere publisert i Teknisk Ukeblad.
I en rapport fra SINTEF går det fram at hele fem millioner kubikkmeter vann med temperaturer på opp mot 26 grader kan være lagret i de gamle malmgruvene. Ifølge forskningsinstituttet er det en evigvarende energikilde fordi vannet bli kontinuerlig varmet opp av jordvarmen, og det finnes ikke noe lignende i Norge. Hvert minutt renner 550 liter med ferskvann inn i gruvene.
Daglig leder i kommunens utviklingsselskap Bergmannsparken, Jacob Br. Almlid, mener kommunen sitter på en gullgruve, og at det gjelder å få tak i de rette aktørene.
– Det er en stor energiressurs. Vannet kan brukes til fjernvarmeanlegg, men vi ser også for oss at vannet kan brukes i oppdrett av arter som er varmekjære, eksempelvis rød sjøpølse og tropiske reker. Røde sjøpølser har en kilopris på rundt 5.000 kroner, poengterer Almlid.
Tidligere i år ble det klart at SalMar skal bygge det som blir verdens største settefiskanlegg på Tjuin industriområde i Malm, hvor vannet til anlegget skal hentes fra Follavatnet. Det er ennå ikke avklart om det også skal bygges ut for uttak av gruvevann.