Teller ned til finalen

Nyheter
631

Stemningen er til å ta og føle på før den store finalen i morgen. Kokkene har hatt gjennomgang av konkurransereglene sammen dommerne, og er nå i full gang med sine forberedelser. Over 200 gjester ankommer og skal delta på feiringen av Norsk laks i Japan 30 år. Og de skal overvære sluttspurten i finalen på Global Sushi Challenge.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker vil få det ærefulle oppdraget å dele ut prisen til vinneren. Konkurransen starter klokken 12 i morgen Japan-tid, og vinneren blir kåret rundt klokken 18 eller 10 i morgen tidlig norsk tid.

Historie
– Hver og en av de 14 kokkene som representerer sine hjemland, er vinnere allerede. De er med å skrive historie her i Tokyo som deltakere i det første Global Sushi Challenge, et verdensmesterskap vi håper skal leve i mange år framover, forteller Marit Rein, fungerende kommunikasjonssjef i Norges Sjømatråd.

– Dette er sushiens Bocuse d’Or – en konkurranse som lever sitt eget liv, men hvor norsk laks er hovedsponsor og en naturlig del av arrangementet. Sjømatrådet samarbeider med World Sushi Skills Institute, som er sushitradisjonens faglige autoritet.

– GSC kan bli et viktig globalt redskap for å forsterke og styrke norsk laks i sushitradisjonen verden over. Japanerne bekymrer seg for at manglende kunnskaper om både sushiteknikk og hygiene skal undergrave respekten for den eldgamle japanske mattradisjonen. Norsk laks har en selvstendig plass i japansk sushitradisjon, og den står for 50-60 prosent av sushitoppingen utenfor Japan, sier administrerende direktør Terje Martinussen i Norges Sjømatråd.

– Selv om norsk laks har en dominerende posisjon i internasjonal sushi, bør vi dele samme bekymring for en potensiell negativ oppfatning av laksen vår, om vi opplever dårlig kokkehåndverk. Derfor er dette samarbeidet med WSSI og Global Sushi Challenge et svært viktig redskap. I tillegg til at vi nå opplever fantastisk entusiasme og oppmerksomhet blant sushikokkene som er her og som i morgen skal prestere sitt ytterste, legger han til.

Sushi tour
Alle kokkene som er her nå er svært dyktige sushikokker med mer enn fem års erfaring, som var ett av kravene for å kvalifisere seg til sine regionale konkurranser.

Førsteprisen rager høyt og er en tre dagers «Sushi tour» i Japan, sushiens moderland. Skulle vinneren være Japans kandidat, vil han bli invitert til Norge, laksens moderland.