Tar til orde for oppstykking av Cermaq

Nyheter
892

Arne O. Holm er en erfaren avismann. Han har fartstid fra Dagbladet, Dagens Næringsliv og NRK Brennpunkt. Han er nå ansvarlig redaktør i nettavisen High North News i Bodø. På lederplass tar han nå et oppgjør med statens rolle som eier i Cermaq.

«Anleggene ligger tett i tett langs kysten av Nordland og Finnmark, og bidrar til en lokal og regional verdiskaping som har gjort det til en fabelaktig opplevelse å seile langs kysten. Samfunn som for noen år siden var truet av nedleggelse og fraflytting, står i dag fram som blomstrende småsteder. Dette er samfunn som, uavhengig av hva man mener om oppdrettsnæringen som sådan, har fått et nytt liv.

Til sammen representerer disse lokale vekstcellene en verdiskaping og verdier som langt overgår det leverandørindustrien til oljenæringen klarer å hanke i land. Vi ser det bare ikke fordi vi er blitt en nasjon som tar matproduksjon for gitt mens vi logrer av begeistring dersom oljeindustrien lagrer noen rør på ei kai på Helgeland.

Men nå skal altså statlige Cermaq selges til Japan. Prisen er så langt 8,8 milliarder kroner.

Til sammenligning kjøpte oljefondet for ei uke siden noen blokkleiligheter i New York. Prislappen var drøye ni milliarder.

Ingen har så langt stilt spørsmålstegn ved kjøperen, Mitsubishi Corps seriøsitet. Selskapet er først og fremst kjent for sin bilproduksjon, men det er stor også innenfor matvarer, ikke minst på det kinesiske marked.

Men om det ikke er grunn til å stille spørsmålstegn ved kjøperens seriøsitet, er det kanskje grunn til å stille spørsmål ved betydningen av å selge ut nok en solid porsjon av Nord-Norges matproduksjon, og dermed også rettighetene til havet.

Ingen enkeltstående norskeid aktør har muskler nok til å overby en japansk gigant, men det finnes nok av lokale produsenter som ønsker seg flere konsesjoner.

Eieren, staten (altså vi), burde kanskje tatt seg tid til å vurdere om salget kunne foregå på en annen måte, for eksempel ved oppstykking av selskapet. Det ville bringe flere, også lokale, kjøpere på banen, samtidig som den statlige inntekten ville være sikret.

Mange vil nok med rette stusse på at staten virkelig trenger flere penger til å kjøpe leiligheter i New York framfor å sikre matproduksjonen i vårt eget hav, men det er en annen debatt.»

Hele lederartikkelen kan du lese her.