Svensk nykommer vil elektrifisere norsk oppdrettsnæring

Nyheter
668

SubConnected etablerer seg i Norge, og lanserer et spesialutviklet system for elektrifisering av oppdrettsanlegg. Gjennom samarbeid med strategiske partnere tilbyr selskapet nå å forsyne oppdrettsanlegg med høyspentløsninger der de spesialutviklede dynamiske kablene kan legges over lange avstander.

– Målet er at vi skal bidra til å gjøre norsk oppdrettsnæring både grønnere og mer energieffektiv, sier administrerende direktør Emil Christiansen i Göteborg-baserte SubConnected.

Christiansen viser til at et oppdrettsanlegg som forbruker 200.000 liter diesel årlig, slipper ut 540 tonn CO2 fra dieselaggregatene.

– Med vår løsning slipper man forurensning og man får en pålitelig energikilde.

Kjøpe eller leie
SubConnected tilbyr oppdretterne å kjøpe eller leie systemløsningen. Ved leie vil SubConnected ta seg av alt fra installasjon, til kontinuerlig overvåking og vedlikeholdsarbeid.

Konsernsjef Emil Christiansen. Foto: SubConnected

– Vi tilbyr leieløsninger for utstyr og system, der risikoen er for utleier,
og kundene får mulighet til å ta enklere beslutninger om investeringen, sier Christiansen.

Han opplyser at løsningen er fleksibel, kablene kan flyttes sammen med anleggene, systemet kan utvides og det kan lett knyttes på andre energikilder som vind-, sol- eller bølgekraft.

– Her er det mulig å bygge systemet ut til et komplett grønt økosystem, og ha en løsning som er sikker for fremtiden.

Grønne løsninger
Christiansen og flere av partnerne har bakgrunn fra Waves4Power, det svenske selskapet som i 2017 lyktes å levere strøm til det norske elnettet fra bølgekraftanlegget utenfor Runde. Waves4Power fortsetter sin satsning, mens SubConnected spesialiserer seg på å utvikle og levere energisystem til oppdrettsnæringen og andre havbaserte installasjoner.

Målet er å levere de første løsningene til norske oppdrettsselskap, før man satser i andre regioner.

– Potensialet er svært stort. Med det fokus det er i dag på grønne bærekraftige energiløsninger som samtidig er økonomisk lønnsomme, samt at oppdrettsanleggene blir lagt lenger til havs, mener vi at dette er en riktig satsning på et riktig tidspunkt, avslutter Emil Christiansen.