Svein Ludvigsen innrømmer å ha løyet for politiet og hatt seksuell kontakt med asylsøker

Nyheter
795

Tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen (72) uttalte seg for første gang offentlig om de alvorlige anklagene som er rettet mot han.

Det var under rettens tredje dag at Ludvigsen avga sin frie forklaring som varte i en drøy time.

Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling som fylkesmann til å skaffe seg seksuell omgang med tre unge enslige asylsøkere ved å gi inntrykk av at han kunne gi og frata dem statsborgerskap. Overgrepene skal ha skjedd i perioden 2011 til 2017. Ludvigsen har hele tiden nektet straffeskyld.

Ludvigsen, som blant annet var fiskeriminister i Bondevik-regjeringen fra 2001 til 2005, innrømmet i retten at han hadde hatt seksuell kontakt med en av de fornærmede, men avviste at han var skyldig i anklagene om misbruk av stilling, trusler, tvang eller vold.

Ludvigsen innrømmet også at han ikke snakket sant i politiavhør etter at han ble pågrepet 3. januar 2018. Han satt varetektsfengslet i fem uker.

– Jeg viklet meg inn i påstander som gjorde at jeg til slutt hadde malt meg inn i et hjørne. Jeg kom meg ikke ut, sa Ludvigsen, ifølge Nordlys, og fortsatte:

– Så derfor ærede rett: Uten å pynte på det, uten å smykke det, skal jeg si sannheten der jeg benektet det for halvannet år siden. XX (navnet til den en av de fornærmede, journ.anm.) og jeg har hatt former for seksuell kontakt tre ganger i Oslo. Bare i Oslo – og ikke i det omfang og på de måtene som han beskriver. Alle gangene var frivillig.

De tre fornærmede har i sine forklaringer hevdet at de utførte seksuelle handlinger med Ludvigsen under løfte om hjelp med bolig, jobb, penger og opphold, skriver NTB, ifølge Aftenposten.

Etter lunsj torsdag vil Ludvigsen fortsette sin forklaring på spørsmål fra aktor Tor Børge Nordmo, skriver Nordlys.

Det er satt av to og en halv uke til hovedforhandlingene i Nord-Troms tingrett.