Svakere resultat enn ventet for Grieg, som fortsatt ikke har kvittet seg med satsingen på Shetland

Nyheter
0

Grieg Seafood slaktet 13.583 tonn laks i første kvartal. EBIT før verdijustering av biomasse endte på -16 millioner kroner. Det ga en EBIT/kg på -1,2 kroner.

Det var på forhånd ventet et driftsunderskudd på fire millioner kroner, ifølge TDN Direkt.

Selskapet omsatte for 660 millioner kroner, et fall på 43 prosent fra samme kvartal i 2020. Grieg-ledelsen peker særlig på lave laksepriser, samt overproduksjon av nedgradert (særlig knyttet til vintersår) laks i markedet i vinter, som årsaker bak underskuddet.

Trøblete
Selskapet jobber fortsatt med å kvitte seg med den trøblete oppdrettsvirksomheten på Shetland. Grieg forventer et slaktevolum på 14.500 tonn i andre kvartal, og totalt 80.000 tonn på årsbasis (ikke inkludert Shetland).

– Første kvartal viste seg stort sett som forventet. Covid-19 fortsatte å karakterisere markedene våre og påvirke prisoppnåelsen. Likeledes har våre ansatte og forsyningskjeder fortsatt å vise motstandsdyktighet og fleksibilitet, og holdt hjulene i gang, kommenterer konernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood.

– Planen vår holder seg fast; vi vil forbedre lønnsomheten, effektivisere organisasjonen,
og sikre finansiell kapasitet. Hovedtyngden av investeringen vår i Newfoundland er nå
bak oss og vi har fått økt fleksibilitet gjennom brolånet som er forlenget til første kvartal 2022. Prosessen med å avhende vår virksomhet i Shetland pågår, og fortsetter etter planen, sier han.

Utfordrende
Det var særlig Finnmark som sørget for utfordringene i første kvartal.

– Operasjonelt sett fortsatte BC sin sterke biologiske drift og innsats for operasjonell forbedring de siste årene. Finnmarks drift ble påvirket av utfordrende biologi i regionen, inkludert lave temperaturer, ILA og vintersår. I Rogaland var biologisk drift relativt god, med økt overlevelse og ingen utbrudd av PD. Våre ferskvannsoperasjoner på Newfoundland gikk også bra og i henhold til tidsplanen, der den første fisken vil bli overført til sjø i løpet av den kommende sommeren, fortsetter Kvame.

Grieg Seafood forventer en sterk etterspørselrespons når HoReCa-markedet i Europa normaliserer seg, noe som forventes å skje gradvis fra slutten av andre kvartal 2021 når et økende antall land letter Covid-19 restriksjoner etter hvert som vaksinasjonsprogrammene utvikler seg.