SV ønsker omkamp om produksjonsavgift

Nyheter
1578

Fiskeriminister Per Sandberg sier han har flere motforestillinger, etter at SV i går la fram et forslag om produksjonsavgift på laks. 

I oktober i fjor sa regjeringen nei til en eksportavgift på laks, da statsbudsjettet ble lagt fram. Dette etter at flertallet på Stortinget sa ja.

– En eksportavgift vil være i strid med de fleste EFTA-frihandelsavtalene, stod det i statsbudsjettet den gangen.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) i Stortingets næringskomité, sier nå til VG at en ny modell er på plass. Og forslaget har støtte fra Sp og KrF.

– I fjor ønsket flertallet i Stortinget å innføre en eksportavgift, men Sandberg kom tilbake til Stortinget med en juridisk utredning som sa at eksportavgift ville være i strid med EFTA-regler. Nå tar vi fiskeriministeren på ordet og foreslår en annen modell, sier han.

Ifølge Fylkesnes vil den nye modellen innebære 35 øre per kilo produsert laks og ørret – og gi 500 millioner kroner i inntekter for vertskommunene.

Fiskeriminister Per Sandberg sier han vil utrede et forslag om produksjonsavgift hvis Stortinget ønsker det.

– Men jeg har flere motforestillinger, og en av dem handler om forutsigbarhet, etter at Stortinget i et bredt forlik i 2015 sa at avgiftene til Havbruksfondet var en god erstatning for både produksjonsavgift og eksportavgift. Nå vil man tydeligvis ha både i pose og i sekk, og da kan det påvirke prisen på fisken, sier han til VG.