– Problemet til regjeringen er at en har malt seg inn i et hjørne. SV har fått seg en muldvarp i regjeringen, den er plassert i fiskeridepartementet. Det ser sånn ut på politikken. Det snakkes om gulrot og pisk, men her skal en pryle næringen, sier Gerhard Alsaker til iLaks.
– En vet ikke om en skal le eller grine av det, legger han til.
Alsaker driver og eier det 37.000 tonns oppdrettselskapet Alsaker Fjordbruk på Onarheim på Tysnes. Han er klar på at en fem prosents økning i selskapet maksimale tillatte biomasse (MTB), som foreslått av regjeringen ikke frister.
Komparative ulemper
– Det er jo ikke bare de fem prosentene som skal drives sånn, det er hele virksomheten. Det er det ikke mange som kan. Det er et ensifret antall av norske oppdrettere – som ligger i områder som har lokaliteter som er mindre eksponert for lus.
– Vi har komparative fordeler i dette landet, men så har vi også komparative politiske ulemper. I Chile er reglene ni lus per fisk, hva det er på Færøyene vet jeg ikke, men det er et helt annet regime.
Men problemstillingen er likevel ikke noe som plager ham.
Gavepakke
– Regjeringens politikk er jo en gavepakke til sånne som meg. Til tross for at undertegnede vil vokse, er det en gavepakke. Får en ikke vekst i produksjonen, vel en trenger ikke å ha studert så mye i Sandviken for å ha fått med seg at om etterspørselen øker og tilbudet ikke øker, ja, så er det gode greier for portemoneen for de som er inne i adelen som sitter på papir.
Han viser igjen til Norges Handelshøyskole i Sandviken i Bergen. – Jeg har ikke studert i Sandviken, jeg har ikke en gang stoppet der, men jeg har kjørt forbi.
– Det er akkurat som naust i strandsonen. De som har naust får mer verdifulle naust, det er litt det samme. Det er klart at lakseprisen blir 100 kroner kiloen i løpet av kort tid den, hvis regjeringen får fortsette sånn.
– De aller fleste av de private aktørene, og mange av de børsnoterte, ønsker å vokse, understreker han.
– En kan selvsagt lure på myndighetene som vil selge Cermaq, når de deler ut konsesjoner til sine egne og struper veksten, så er det klart at da stiger verdien av de de skal selge. Hvis de hadde sluppet konsesjonene fri, blir det mindre penger i posen til Cermaq, sier han, og legger til: – Så vil de selvsagt si at de ikke blander snørr og barter.
– De fleste i næringen vil ha vekst. Unntatt de oppdretterne som er notert på New York-børsen, de ønsker jo ikke vekst. De har jo nok å vokse andre steder, sier han.
Sommerfest
Da iLaks treffer han på telefon, står han ute på murkaien på Alsaker Brygge.
– Jeg har fint vær, og ferierer fra kneet og ned. Jeg står ute i kortbukse. Jeg skal ha partei siste fredagen i juli. Det har vi for 20. gang. Her skal vi grille mye fisk i morgen. Vi får mye folk på kaien i morgen.
Han vender deretter tilbake til sin kritikk av regjeringens politikk og forslag om MTB-økning med dertilhørende luskrav.
– Mange har holdt på med oppdrett i 50 år. Og så forteller de at det ikke er bærekraftig. Det er fullstendig respektløst, mener han.
– Regjeringen fører ikke Høyre-politikk. Men vinnerne er jo ikke forbrukeren, det er sånne som meg. Og Ola (Braaanaas), Inge Berg og John Fredriksen – såkalte kapitalister, sier han og understreker at han ønsker å fjerne konsesjonene og erstatte disse med utslippsløyve. – Dette er en industriell produksjon, påpeker Alsaker.
– Men hvis jeg kjenner på høyre baklomme, kan jeg leve med at lakseprisen blir god fremover. En kan jo venne seg til det meste, og vi skal nok klare det og.