Etter flere år med vekst har totalmarkedet for sushi i Norge flatet ut. I 2016 ble det omsatt sushi for 849 millioner kroner, en nedgang på to prosent fra året før.
Nedgangen skyldes i all hovedsak redusert salg av sushi i butikk- og kioskmarkedet, viser tall som Sissel Flesland Markedsinformasjoner har utarbeidet for Norges sjømatråd.
De siste årene har det vært stor tilvekst av sushirestauranter. I 2016 var det 340 sushisteder i Norge. Rundt 200 av disse er lokalisert i Oslo og Akershus. De resterende 140 fordeler seg over resten av landet. Storhusholdning er den største kanalen for sushi, og økte med fire prosent fra 2015 til 2016.
– Til tross for en økning innen storhusholdning bidrar fallet i dagligvare til at det totale sushimarkedet reduseres med nær to prosent, sier Sara Møllebakken, landansvarlig for Norge i Norges sjømatråd.
Foretrekker take away
Det har vært en formidabel vekst av sushi i dagligvare og kioskmarkedet de siste ti årene, med en økning på 464 prosent. I 2015 ble sushisalget i dagligvare redusert og den negative utviklingen fortsatte i 2016.
– Årsaken til nedgangen er sammensatt. Den kjølte sushivarianten i dagligvarebutikken har fått økt konkurranse fra de mange cateringbedriftene som leverer timesfersk sushi. Flere stikker innom sitt lokale take away utsalg og kjøper sushi, fordi den oppleves som ferskere og bedre. Prismessig er den nesten like billig, sier Møllebakken.
Sushi med Michelin stjerne
Norges første sushirestaurant som fikk en Michelin stjerne i 2016 var Sabi Omakase i Stavanger. Det viser at det finnes restauranter innen dette segmentet med ekstremt høy kvalitet.
Geografisk sett er det store forskjeller på hvor mye man bruker på sushi. Det er østlendingene som bruker mest penger på sushi. I 2016 brukte de i snitt 185 kroner på sushi. Det var langt over sør- og nordlendingene, som brukte rundt 70 kroner i snitt per innbygger. Midt på treet brukte trønderne og vestlendingene rundt 100 kroner i snitt på sushi per innbygger.
Sushi er fremdeles en populær matrett blant unge i dag og ansees av mange som favorittmaten.