Surfer på landbasert oppdrett

Nyheter
637

Sammen med Kaldnes Krüger sto danske Gråkjær bak oppføringen av Osland Havbruks nye storsmoltanlegg på Sørebø i Høyanger. Med kontrakten Fredrikstad Seafoods landbaserte oppdrettsanlegg har Gråkjær for alvor skapt seg et navn i norsk oppdrettsnæring.

Les også: Fredrikstad Seafood – klar for byggestart om to uker

Resultatmessig har Holstebroselskapet lagt bak seg et solid år. Fra 2014 til 2015 ble resultatet doblet. Ifjor landet resultat før skatt på 30,5 millioner kroner.

Nye markeder
– Vi har beveget oss inn på nye markeder innen for byggebransjen, og det har gitt det meget tilfredsstillende resultat, at vi med cirka samme omsetning har fordoblet vårt resultat før skatt. Den knowhow vi har i forhold til å gjennomføre store byggeprosjekter med stram tidsstyring og høy kvalitet, har vi i det forløpne år benyttet til å oppføre bygg til næringslivet og nå også landbasert fiskeopdrett og boligbygging. Det er begge områder med stor vekst, og her har vi de kompetente medarbeidere og den teknologiske styring som kreves, sier administrerende direktør Jan Larsen i Gråkjær en kommentar.

Gråkjær er kjent for å oppføre landbruksbygg i det meste av Nord-Europa, hvilket stadig skal være en del av virksomhetens virke. Gråkjær har på dette segment økt markedsandelen tross nedgang i investeringsnivået i Danmark.

Resirkulering
Det tredje ben, som ble etablert i 2015, aquadivisionen, oppfører anlegg til landbasert fiskeoppdrett. I samarbeid med vannteknologivirksomhet har Gråkjær utviklet konseptet RAS 2020. Dette gir mulighet for å oppdrette fisk på en bærekraftig måte, idet vannet fra produksjonen renses og resirkuleres, hvor den miljømessige belastning reduseres betydelig. Disse anleggene oppføres i flere land med Norge som hovedmarked.

– Vi er ikke lengre fullstendig avhengige av hvordan det går i for eksempel dansk landbruk, idet vi også har byggherrer i andre bransjer. Det betyr at virksomhetens økonomiske situasjon i dag er meget stabil, fastslår Larsen.