Sulefisk fikk nytt makrellstørjebesøk: – Snakk om uflaks

Nyheter
0

Kort tid etter forrige besøk har en ny makrellstørje kommet inn i en av merdene til oppdretteren i Solund.

Den 21. oktober ble det kjent at Sulefisk, som driver oppdrett ytterst i Sognefjorden hadde fått en makrellstørje på 278 kilo inn i merden sin på Guleskjeret. På grunn av dårlig vær tok det fire dager å få den ut.

Nå melder selskapet om en ny ubuden gjest.

– Snakk om uflaks… I 40 år har Sulefisk drifta med oppdrett i sjø og aldri har vi opplevd å få makrellstørje i nøtene våre… før no…, skriver selskapet på sine Facebooksider.

Sei og makrell
Hendelsen inntraff i forrige uke og ble oppdaget raskt. Denne gang var været på deres side.

– 30. oktober kl. 9.13 vart det igjen oppdaga makrellstørje i not på Guleskjeret. Denne gangen var veiret med oss. Inntrenginga vart oppdaga umiddelbart. og vi kom raskt i posisjon til å observere hullet som låg på 23 meters djup og var ca 20×60 cm stort, opplyser oppdretteren.

Hullet som fisken laget ble raskt tettet. Det sørget dykkere fra Frøy for. Det ble sydd igjen  omlag klokken 12.40 samme dag. Sulefisk opplyser at de ikke har registrert tap av laks, men de fant sei og makrell inne i merden.

– Heldigvis går ikkje laksen så djupt og det ligg heller ikkje i laksens atferd å «leite» etter utganger i nota, så ingen fisk registrert ut av merd. Derimot gjekk det en liten sei og to makreller inn… Til orientering har vi ikkje fanga laks i gjenfangstgarna heller, fremgår det på Facebook.

Her er hullet som makrellstørjen laget da den kom inn i merden. Screenshot: Facebook/Sulefisk

Smaksprøver til lokalbefolkningen
Makrellstørjen som kom igjennom noten denne gangen var noe mindre enn dem som var på besøk 21. oktober.

– Interne prosedyrer og Fiskeridirektoratet sine rettleiingar vart fulgt og størja, som var 270 cm og 336 kg, vart tatt ut av not, skriver de videre.

Fisken ble fort lagt på kjøl og skåret opp.

– Størja gav vi vekk til MS Barstein som la den på kjøl og delte ut gratis smaksprøver til lokalbefolkninga i Solund. Vi vil takke både Fiskeridirektoratet, tilsette, mannskapet på Barstein og andre aktørar som var involvert for godt samarbeid.

Åpenhet 
Sulefisk er opptatt av å være åpen om det som har skjedd.

– Så lurer våre følgjarar kanskje på kvifor Sulefisk skriv om slike hendingar som både er risikofylte og uønska. Dette er ein del av selskapets etiske retningslinjer, forklarer selskapet.

– Vi i Sulefisk skal vere eit selskap som gjer oss fortent til tillit – kvar dag. Vi skal vise integritet gjennom å vere opne, ærlege og sannferdige. Dette betyr at vi også vel å fortelle våre følgjarar både dei gode og dei mindre gode historiene våre, avslutter de Facebook-oppdateringen med.

Lettet daglig leder
Daglig leder Michael Niesar er glad for at hendelsen ble oppdaget og håndtert raskt.

– Jeg er glad vi observerte ny inntrenging lynraskt med undervannskamera fra kontrollrommet på landbasen, og kunne håndtere makrellstørjen direkte etter prosedyrer og beredskapsplan, skriver han i en SMS til iLaks. 

Han er også takknemlig for at de ikke mistet fisk som følge av det som skjedde.

– Bra at vi har ikke hatt rømming denne gangen heller og at det er ikke registrert økt dødelighet hos laksen i etterkant. Slike hendelser skjer plutselig og er uforutsigbare. Dette krever mye handlekraft fra Team Sulefisk i en ellers travel hverdag, uttaler han og legger til:

– Jeg er imponert og takknemlig at våre ansatte har ofret enda en ekstra helg for å stille på jobb i Sulefisk.

Noten ble raskt tettet etter at makrellstørjen skar seg igennom. Screenshot: Facebook/Sulefisk