Styrt avvikling – for både havbruk og villaks

Meninger
0

Om Stortinget vedtar en Havbruksmelding før sommeren 2025 vil de være ansvarlige for at flere tusen arbeidsplasser langs kysten settes i fare. Direkte uansvarlig vil jeg karakterisere et slikt, eventuelt vedtak.

I en usikker tid nasjonalt og internasjonalt, er det vanskelig å forstå hva som er drivkraften til Arbeiderpartiet med å ytterligere øke usikkerheten for norsk næringsliv, i et ukjent tidsperspektiv, med en ukjent kostnad og uten å oppnå målet.

Det er faktisk noen overordnede poeng i Havbruksmeldingen som både er gode og fremtidsrettede, men som krever betydelig utredning og diskusjon før de i det hele tatt bør nærme seg et vedtak i Stortinget.

Men det er bare ikke forslagene til endring som kommer skjevt ut fra hoppkanten. Det er grunnlaget for endringen, og grunnlaget som skal ligge i bunn for fremtidig utvikling. Tre forhold er viktig:

  1. Regjeringen, og Nærings- og Fiskeridepartementet har ikke tatt til seg at det er grunnlaget ved dagens Trafikklysordning som er årsaken til at en ikke når oppsatte mål. Å sette i live den største omleggingen i havbruksnæringen på mange ti-år, uten å sikre grunnlaget er direkte uansvarlig. Det Regjeringen legger opp til er å fortsette som før, herunder fortsette å gjøre de samme feilene en har gjort i trafikklysordningen, men skape en enorm og usikker omveltning langs kysten.
  2. Innføringen av dagens Trafikklysordning førte til en stor omveltning i deler av norsk havbruksnæring, og spesielt på Vestlandet. Siden 2010 er det fysisk investert nærmere 40 milliarder kroner knyttet til trafikklysordningen bare i PO2, 3 og 4. I tillegg kommer de driftsmessige forholdene. Det tar tid fra en utfordring oppstår, til en skaper løsninger. Det havbruksmeldingen nå gjør er å føre næringen inn i en større usikkerhet, der en blir usikker på hva som egentlig vil hjelpe. 
  3. Grunnlaget som ligger i forslaget til havbruksmelding er teoretisk basert, og mangler en forankring i en praktisk tilnærming. Forslagene i meldingen bygger i all hovedsak på teoretiske vurderinger, basert på offentlige utredninger som ikke er publisert og lagt frem for offentlig diskusjon.

Havbruksmeldingen som nå foreligger legges frem uten at en har gått inn i, og utredet hvor omfattende produksjonsreduksjoner innføringen av systemet vil medføre. Derfor blir det helt umulig å vurdere hvordan reguleringssystemet som foreslås vil påvirke på næring og samfunn. Imidlertid er det ingen tvil om at det vil skape stor usikkerhet, og i mange år fremover. Det stikk motsatte av hva næring og samfunn trenger i øyeblikket.

Undertegnede har arbeidet med rammebetingelser for blant annet havbruksnæringen i mer enn 30 år, og vært tett på noen av de største omleggingene. Jeg har aldri sett noe så farlig og useriøst i noen tidligere fremleggelser, som det som fremkommer i den fremlagte havbruksmeldingen. Noe av det interessante er at Regjeringen faktisk kan sette havbruksmeldingen i bruk, uten lovendring. Forslaget er tilpasset dagens Akvakulturlov, og kan igangsettes om Stortinget gir klarsignal. Det skal kun endres gjennom forskrift. Det burde skremme enhver politiker og ethvert parti fra å vedta dette våren 2025.

Men som sagt. Noen av poengene og de overordnede forslagene er interessante i positiv forstand, men dessverre drukner de i et manglende, reelt kunnskapsnivå, og manglende utredning. Arbeiderpartiet regnes som et ansvarlig, og styringsdyktig parti. Havbruksmeldingen viser det stikk motsatte. 

Det leie med meldingen er at forslagene ikke vil bringe en eneste, ekstra villaks tilbake til elvene på kysten