Styrker arbeidet med å heve smoltkvaliteten

Nyheter
930

– God smoltkvalitet er en av hovedforutsetningene for en sikker og effektiv produksjon av oppdrettslaks, sier Fishguards Richard Torrissen.

Torrissen er nyansatt i Fishguard, og kommer fra jobb i et annet Nordly-selskap, nemlig Europharma.

En effektiv produksjon kan bli vanskelig for en del oppdrettere i månedene som kommer. Fishguards veterinærer har observert at en del av dem har fått smolt som er i så dårlig forfatning at de vil slite med lønnsomheten, selv om det er markedsutsikter for en kilopris opp mot 45 koner neste år, skriver Fishguard i sitt nyhetsbrev.

– Nettopp i slike situasjoner er det bra å ha en tredjepart som kan kontrollere og dokumentere, sier Torrissen.

– Økt kunnskap om miljøforhold og fysiologiske forhold er nødvendig for å sikre prestasjonene til smolten. Det er et viktig ledd i verdikjeden. Mye av svinnet i norsk oppdrettsnæring skyldes dårlig smoltkvalitet, og dette er et svinn som det er mulig å gjøre noe med, uttaler Torrissen.

– Oppdretterne må ha et større fokus på prosesstyring slik at de får mer ut av denne innsatsfaktoren, slår han fast.

Torrissen har spisskompetanse på smolt gjennom sitt tidligere arbeid hos Europharma. Knytter man hans kompetanse sammen med de mulighetene Fishguard har for analyse, overvåking og kontroll i laboratorie og felt, ligger alt til rette for et solid smoltfaglig miljø. Gjennom bruk av teknikker som ATPase, PCR og histologi sikrer man den vitenskapelige tilnærminga som ligger til grunn for en uhildet dokumentasjon av smoltkvaliteten.

Torrissen mener man må starte fra grunnen av for å bygge opp den nasjonale smoltkvaliteten. Arbeidet starter med ei grundig kartlegging av settefiskanlegget.

– Sammen med de ansatte som kjenner anlegget godt, kommer vi frem til hvilke faktorer vi kan påvirke for å øke smoltkvaliteten, og hvilke faktorer vi bare må leve med. Dette er grunnleggende ting å ta med seg når en skal lage produksjonsplanen. Den er nemlig det viktigste styringsverktøyet frem mot en god smolt. Dessverre ser vi at en del anlegg mangler en god og dynamisk  produksjonsplan, forklarer Torrissen.

Han minner om at fisk under smoltifisering har andre krav til vannmiljøet enn en parr. Derfor krever dette systematisk overvåking slik at en kan iverksette profylaktiske tiltak før problemene oppstår.

– Alle avvik fra optimal eller nær optimal vannkvalitet forårsaker like store problemer for smolt. Uansett om smoltifiseringa har vært lysstyrt eller skjedd med SuperSmolt-metoden.

– For å mestre utfordringer ved vannkvalitet trengs det kontinuerlig optimalisering og overvåking av vannkvalitet. Smolten er veldig sensitiv, spesielt de to siste ukene før utsett. Det er derfor viktig med kontinuerlige prøveuttak fra hver smoltgruppe, slik at man avdekker eventuelle problemer på et tidlig tidspunkt, mener han.