Styrer lavt for å lure lusa

Nyheter
784

På en lokalitet sentralt ved skipsleia nord i Nord-Trøndelag senkes fôret til en dybde på seks meter før laksen får tilgang. Det i erkjennelsen av at en høy andel av luselarver i frie vannmasser befinner seg på nivå over denne dybden.

– Fem meter under overflata er antall lus redusert til om lag en femdel av total forekomst. Klarer vi å holde laksen under dette sjiktet i sjøen store deler av døgnet, kan mye være gjort for å redusere påslaget av lakselus. Det sier produksjonssjef matfisk John-Ove Sinkaberg i selskapet som driver totalt 15 konsesjoner i Nord-Trøndelag og Nordland.

Vesentlig endret adferd
En av SinkabergHansens egne mekanikere i Nærøy var den som kom opp med idé og forslag til praktisk løsning. På en vanlig oppdrettsring med omkrets 60 meter ble det montert et nett med ønsket dybde og tilhørende sikring. Dette plasseres midt i standardmerden med omkrets 160 meter.  Normal fôring skjer inne i hamster-ringen, og næringa synker altså seks meter før fisken får tilgang.

– Erfaringen etter en uke med dette forsøket viser vesentlig endret adferd. Laksen holder seg gjennomgående lavere i merden. Ikke minst i de om lag fire timene hvor det daglig fôres. I de øvrige merdene er det denne situasjonen tett med ryggfinner helt i overflaten, mens bildet hvor det skjer dypvannfôring er helt annerledes, melder røkter Jan Erik Andersen ved lokaliteten Gjerdinga.

Videre innsats via sammenlignende lusetelling hver uke vil trolig gi svar på effekten av dypvannsfôring via slik grunnleggende enkel rigging. Andre tekniske løsninger og forsøk på dypvannsfôring er gjort i næringa, og i regi av Havforskningsinstituttet vil søket mot dypere opphold i sjøen også bli gjenstand for ytterligere prosjektarbeid. Forsker Frode Oppedal har tro på praktisk gevinst gjennom slik fôring, men påpeker samtidig at det er utfordringer.

DYPERE: En høy andel av luselarvene beveger seg i det øvre vannsjiktet. Holdes laksen lavere i sjøen kan resultatet blir lavere påslag av parasitter. Den teorien tar SinkabergHansen AS sikte å utvikle i praksis på lokaliteten Gjerdinga nord for Rørvik. (Foto: Tom Lysø Foto Media)

– Ulike faktorer kan slå inn og trekke laksen mot overflaten. Blant annet vil sulten fisk naturlig søke opp i sjøen. Og i tilfeller med noen grader høyere temperatur mot overflaten vil gjerne laksen søke dit også når den er mett, sier Oppedal og angir om lag 15 grader som et nivå fisken naturlig foretrekker.

På den annen side peker forskeren på at laksen ved høye sommertemperaturer, rundt 20 grader, naturlig vil trekke dypere i fall sjøen skulle være kjøligere der. Og det er noe oppdretterne i høy grad etterspør.

Meget lovende supplement
Per i dag har SinkabergHansen så god tro på eget tiltak, at alle de åtte merdene på lokaliteten snart vil utstyres tilsvarende. I fortsettelsen ligger det videre an til at selskapet som følge av dypvannsfôring vil øke dybden på nøtene med om lag 10 meter til det nedre blyternet.

I tillegg vil det installeres egnede lyskilder nede i vannmassene. Også det et grep for å holde fisken dypere i sjøen; noe som også Frode Oppedal peker på vil ha effekt om natten og i den mørke årstida.

–  Dypvannsfôring vil medføre en del merarbeid på lokaliteten, men per i dag mener vi at innsatsen vil betale seg gjennom lavere frekvens på nødvendige avlusninger, sier John-Ove Sinkaberg.

Selskapet ser på dette tiltaket som et svært lovende supplement til øvrige verktøy for å hanskes med lus: Rensefisk, hydrogenperoksid, medisinfôr og mekanisk spyling for å nevne noe.

– Videre erfaringer vil gi konkrete svar på om det er mulighet for å dempe påslaget og utviklingen av lus gjennom dette. Det overordna målet er at vi skal etablere en driftssituasjon hvor problematikken er håndterbar og bærekraftig innenfor en driftssituasjon som vi legger opp til, sier produksjonssjef John-Ove Sinkaberg.