Styreleder i Wenberg Fiskeoppdrett etter avslag på utviklingstillatelser: – En parodi

Nyheter
1401

Styreleder Geir Wenberg raser etter utviklingsavslag. 

Saken er oppdatert klokken 12.30 med kommentar fra Fiskeridirektoratet. 

Tirsdag kom meldingen om at Fiskeridirektoratet hadde avslått Wenberg Fiskeoppdretts søknad om ti utviklingstillatelser. Dette til tross for at oppdretteren først hadde fått tilbakemelding om at de falt innenfor ordningen. Avslaget ble i stor grad begrunnet med at det vært gjort så mange endringer på konseptet siden søknaden ble levert i 2017.

– Fiskeridirektoratets prosess i forhold til behandling av søknader om utviklingstillatelser har dessverre blitt en parodi i likhet med flere av konsesjonsrundene som har blitt gjennomført de siste 20 årene, skriver styreleder Geir Wenberg i en pressemelding.

Tror ikke på vekst uti havet eller på land
Han mener mange av utviklingskonsesjonen som så langt er tildelt, har gått til konsepter som ifølge Wenberg vil gi minimal eller ingen effekt når det kommer til å løse de største utfordringene i næringen.

– Vi mener at utviklingen og veksten i næringen må skje der næringen er i dag fordi det er der forutsetningene er best, skriver Wenberg, og trekker frem fire grunner til dette: Gode beskyttede lokaliteter, nærhet til arbeidsfolk, nærhet til kompetanse og nærhet til nødvendig logistikk som vei, jernbane, fly og energi.

– Ved videreutvikling av eksisterende lokaliteter med teknologi som fjerner lus, rømming og slamproblematikk unngår man også arealkonflikter, skriver Wenberg videre, og legger til at han ikke tror veksten i norsk havbruksnæring kommer til å skje uti havet eller på land.

Anker
Wenberg sier at konseptet OceanTECH har fått ros både fra politikere og miljøorganisasjoner.

– Vi påtar oss gjerne og være stemmen til de mange gode prosjektene som så langt har fått avslag, og ikke får mulighet til å bidra til utvikling av næringen i den retningen vi må.

Wenberg forteller videre at avslaget vil bli anket.

– Vi har fortsatt stor tillit til at departementet kommer til å ordne opp i det som direktoratet har foretatt seg, vi har på ingen måte gitt opp. Vi vet at OceanTECH er ett prosjekt som bør realiseres fordi teknologien vil ha betydning for utviklingen av norsk oppdrettsnæring, skriver Wenberg.

Han sier konseptet er utviklet for å selges nasjonalt og globalt.

– Dette er ikke noe vi kun skal bygge for oss selv for å få konsesjoner. Teknologien skal bli så bra at den blir ettertraktet over hele verden til produksjon av flere arter enn laks, avslutter Wenberg.

iLaks har forelagt kritikken for Fiskeridirektoratet, som i en e-post svarer:

«Fiskeridirektoratet viser til vedtaket og vurderingene som er foretatt der. Direktoratet begrunner ikke vedtakene ut over dette. Saken vil bli behandlet etter forvaltningsloven på alminnelig måte, hvor parten har klagerett innen tre uker, som opplyst i avslaget. Alle vedtakene som gjelder utviklingstillatelser ligger på våre nettsider, åpen for alle som vil lese.»