Strøm av landbaserte oppdrettere til Oslo Børs – og flere står i kø

Nyheter
1204

Oslo Børs befester sin posisjon som den dominante markedsplass for laks på land.

Onsdag har Nordic Aqua Partners sin første handledag på Oslo Børs. Selskapet, som ledes av eks-Mowi-direktør Ragnar Joensen, er i gang med å bygge et landbasert oppdrettsanlegg like utenfor Shanghai. Når anlegget er ferdigstilt, vil det produsere 8.000 tonn laks årlig.

Fra før er det listet tre andre landbaserte lakseoppdrettere på Oslo Børs. Mest kjent, og selskapet med lengst fartstid og børsverdi, er Atlantic Sapphire. I tillegg er Salmon Evolution og Andfjord Salmon allerede i handel på børsen.

Martin Rasmussen (t.v.) ønsker den nye finansdirektøren Bjarne Martinsen velkommen. FOTO: Andfjord Salmon

Mer fisk på land
I forrige uke ble dessuten et annet landbasert oppdrettselskap, nederlandske The Kingfish Company, børsnotert. Selskapet, hvor Witzøe-selskapet Kverva er blant eierne, produserer den tropiske fiskearten yellowtail kingfish.

Men det stopper ikke her.

Aqua Sande, som planlegger oppføring av et oppdrettsanlegg for 66.000 tonn laks like over Fensfjorden fra oljeraffineriet på Mongstad, sikter på børsnotering til sommeren.

Grieg-dominerte Proximar Seafood, som bygger et oppdrettsanlegg ved foten av ikoniske Mount Fuji i Japan, har allerede varslet langt fremskredne børsplaner. Selskapet sikter i første omgang på en årsproduksjon på 5.300 tonn laks, for så å øke dette til 21.000 tonn.

Aquacon, hvor tidligere Pareto-partner Henrik Tangen er sentral, vil også hente penger og gå på børs i løpet av 2021. Selskapet vil bygge tre anlegg i Maryland, på den amerikanske østkysten, og sikter på en årsproduksjon på totalt 45.000 tonn laks. Aquacon har blant annet engasjert tidligere Mowi-topp Marit Solberg som styremedlem.

Flere på vei
Samtidig jakter et tosifret antall andre selskaper finansiering for sine landbaserte oppdrettsanlegg. Det er lave odds for at flere av dem finner veien til Oslo Børs. Noen av de heteste kandidatene er:

Hallvard Muri. FOTO: Andreas Witzøe
  • Norsal, norskeid selskap som vil bruke 2,2 milliarder kroner til å bygge et landbasert anlegg for 20.000 tonn laks i Yantai, Kina.
  • West Coast Salmon, ledet av eks-AKVA group-sjef Hallvard Muri, vil bygge produksjonsanlegg for 15.000 tonn laks i Nevada, USA.
  • Svenske Quality Salmon har fått mye oppmerksomhet, ikke minst lokalt, for sine byggeplaner for et anlegg for 110.000 tonn laks.
  • Pure Salmon jakter fortsatt penger for sine anlegg, som sikter på totalt 260.000 tonn laks. 
  • Nordic Aquafarms har allerede begynt å slakte fisk fra sitt anlegg i Fredrikstad, og har to andre byggeprosjekter, begge i USA.
  • Columbi Salmon, hvor tidligere Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård er finansdirektør, vil produsere 15.000-20.000 tonn laks på land, nær Oostende i Belgia.