Støtter seg til ASC-sertifisering

Nyheter
753

Marine Harvest og Lerøy har kommet lengst med å sertifisere sine anlegg etter ASC-standarden. Den skal sikre at fisken produseres på en bærekraftig måte, skriver Sysla.no.

– Hvis det skal være en fremtid for vår næring, er vi avhengig av å ta vare på naturen og sjøen rundt oss. Derfor må vi prøve å ligge et hestehode foran, sier Anne-Hilde Midttveit, kvalitetsansvarlig i Lerøy.

Gjennom The Global Salmon Initiative har en rekke oppdrettsselskaper forpliktet seg til å oppfylle ASC-standarden innen 2020.

Sammen med bergensselskapet Emisoft, har Lerøy utviklet et rapporteringssystem som er tilpasset lakseoppdrett, og som kan gjøre sertifiseringen enklere.

– Når en trenger mer informasjon om miljøpåvirkning, trengs det systemer for å gjøre det på konsistent og sporbar måte, slik at hele organisasjonen jobber likt. Da vi så at oppdretterne ønsket å sertifisere sine anlegg etter ASC-standarden, så vi at markedet ville trenge et system for å håndtere all informasjonen, sier daglig leder Jon Eivind Strømme i Emisoft.

FAKTA

ASC-standarden

  • The Aquaculture Stewardship Council (ASC) ble dannet i 2010, blant annet etter initiativ fra WWF.
  • ASC-standarden stiller åtte hovedkrav med totalt 422 punkter på områder som påvirkning av habitat, rømming, smoltproduksjon, kontroll av sykdom og parasitter, legemiddelbruk, innhold i fiskefôret.
  • Dette må rapporteres systematisk inn til ASC for å sikre åpenhet rundt produksjon og miljøprestasjon.
  • Selskapene må også dokumentere at de har dialog med lokalsamfunnet der anleggene ligger.

Støtte fra Innovasjon Norge

Lerøy og Emisoft har fått støtte fra Innovasjon Norge det nye systemet, som fremdeles er under utvikling.

– Vi bruker vår erfaring fra landbasert industri og olje og gass til å lage løsninger som håndterer vesentlig informasjon i oppdrettsnæringen, sier Strømme.

Systemet skal gi en samlet oversikt over miljøpåvirkningen fra de ulike anleggene til oppdrettsselskapene, gjennom registrering av blant annet CO2-påvirkning, kjemikaliebruk, rømming og arbeidsmiljø.

Emisoft står ikke for selve sertifiseringen. Det gjør selskaper som DNV GL, Noomas og Nekton.

– Vi tilbyr et system for å håndtere og beregne informasjonen som blir brukt til sertifisering. De som er i gang med en prosess, som ser at det er mye informasjon, og som vil gjøre det mer effektivt, trenger et system som vårt der alt samles. Det kan både brukes til sertifisering og til interne forbedringsprosesser, sier Emisoft-sjefen.

Vil forenkle

Lerøy har i flere år brukt Emisoft sitt rapporteringsverktøy, og sa ja til å være med og utvikle et nytt system som er spesialtilpasset havbruksnæringen.

– I dag har vi mange ulike systemer for rapportering, og må hente data til sertifisering fra forskjellige steder. Tanken er å forenkle prosessen ved å samle all informasjon i ett system, sier Midttveit i Lerøy.

– Er dette noe næringen trenger?

– Det er vanskelig for meg å si, men mange norske havbruksselskap har ulike systemer i drift. Jeg vil tro at dersom det er nyttig for oss, er det sikkert andre i næringen også som kan ha nytte av dette, sier Midttveit.

Så langt er 30 norske anlegg sertifisert, alle fra Lerøy og Marine Harvest, ifølge denne oversikten.

Fredag lanserte The Global Salmon Initiative (GSI) en bærekraftsrapport som viser viktige miljørelaterte og sosiale data for alle de 14 selskapene som er med. Marine Harvest, som er med i GSI, ønsker systemer som kan gjøre rapportering enklere velkommen.

– Vi går mot en fase der vi ser etter måter å gjøre våre revisjonsforberedelser mer effektive på, så systemer som forenkler rapportering vil være svært nyttig, sier miljø- og bærekraftsansvarlig Catarina Martins i Marine Harvest.