Støtter Fiskeribladet og IntraFish regjeringens forslag om grunnrenteskatt?

Nyheter
0

Kystens to næringsaviser til orde for at oppdretterne bør tåle å bli skattet hardere.

«Det er ganske bra jobba når folk marsjerer i fakkeltog i protest mot at de aller, aller rikeste i samfunnet skal betale mer skatt. Når folk mener at de som får lov til å disponere fjordene våre, fellesskapets naturressurser, gratis, skal slippe å skatte for det enorme overskuddet denne tillatelsen gir,» skriver Fiskeribladet på kommentarplass fredag morgen.

Kommentaren er ført i pennen av journalist Kjersti Sandvik, som tidligere har markert seg som en tydelig motstander av oppdrettsnæringen, blant annet gjennom boken «Under overflaten – en skitten historie om det norske lakseeventyret».

Rikdom hos noen få
«Oppskriften er enkel: Fortell historier om en grådig stat, som vil kare til seg mest mulig, basert på misunnelse og manglende forståelse for hvor viktig oppdrettsnæringen er. Sett by opp mot land. Mal et bilde av en kyst robbet av kaffelattedrikkende Oslo-politikere.»

«Men en modell der staten ikke tok inn så store summer til fellesskapet, men heller lot rikdommen forbli hos noen få, ville ikke skapt et bedre samfunn for vanlige folk,» skriver Sandvik videre.

«Å male et bilde der arbeidsplasser forsvinner og investeringer stoppes, er uansvarlig,» mener hun.

«Og hvorfor skal mindre cash gjøre investeringer umulig? Vil ikke investeringer trekkes fra grunnlaget for grunnrenteskatten? Hvis noen må ta ut 50 millioner i utbytte for å betale formuesskatt, må det bety at de sitter på enorme verdier. Er det da synd på dem fordi de må betale mer skatt?» spør hun retorisk.

Poor little rich kids
Det er ikke første gang Fiskeribladet og IntraFish, som har samme eier og redaksjon, går ut på lederplass til noe som ligner støtte til grunnrenteskatten.

I forrige uke skrev Øystein Hage, redaktør for de to avisene, at «Når oppdrettere skryter av overfylte pengebinger er det ikke overraskende at flertallet mener de må skattlegges tøffere».

Hage raljerte over utspill fra blant andre Gerhard Alsaker, Ola Braanaas og Helge Møgster, før han konkluderte: «Folk flest mener rett og slett det er rimelig at bransjen må bidra mer til fellesskapet».

Kommentaren, som ble oversatt og publisert på IntraFish.com, IntraFish engelskspråklige avis, omtalte sågar oppdretterne som «poor little rich kids».

iLaks har kontaktet redaktør Øystein Hage for en utfyllende kommentar til de to avisenes syn på grunnrenteskatten.

– Det er en kommentar. Skrevet av vår kommentator, svarer Hage, som påpeker at Sandviks kommentar ikke er en leder.

– Ellers mener vi på lederplass at bransjen kan skattlegges hardere enn i dag, ja, sier han.