Storsatsing på områdesamarbeid for forebyggende strategier mot lus. Her er de i gang i Ryfylke.

Nyheter
0

Tirsdag var prosjektgruppen for FHF-prosjektet «Områdesamarbeid for forebyggende strategi mot lus i Ryfylke» samlet til oppstartsmøte i Stavanger. Det treårige prosjektet skal dokumentere og evaluere effekten av forebyggende tiltak i PO2, ved å analysere historiske data og data som samles inn fremover.

«Satsingen på luseforebyggende tiltak og luseforebyggende strategier er med regjeringens havbruksmelding viktigere enn noen gang – så nå settes det fart på arbeidet med forskning på hvilke tiltak som gir størst og best effekt,» skriver Blue Planet i en pressemelding.

FHF har en stor satsing på områdesamarbeid for forebyggende strategier mot lus, og har gitt støtte til seks ulike prosjekter som skal jobbe med dette. Ett av dem er for PO2 (Ryfylke) der oppdrettere siden 2017 har samarbeidet om strategi for luseforebygging.

Størst nedgang i dødelighet
I 2017 ble prosjektet «Enhetlig proaktiv strategi lakselus» igangsatt i Rogaland, og oppdretternes felles satsing på fiskehelse og forebygging av lakselus har gitt resultater: Ryfylke (PO2) var det produksjonsområdet i Norge som i 2024 hadde størst nedgang i dødelighet sett i forhold til 2023. Dødeligheten var på 12,2 prosent i 2024, sammenlignet med 22,4 prosent året før.

Før nedgangen lå PO2 på dødelighetstoppen, sammen med PO3 (Karmøy til Sotra).

Oppdretterne i PO2 har benyttet ulike forebyggende tiltak mot lusesmitte, alt fra postsmolt for å redusere produksjonstid i sjø, til rensefisk og ny innovativ teknologi. Disse tiltakene har også blitt brukt i kombinasjon, og på en slik måte at de er unike sammenlignet med kombinasjoner av tiltak som er anvendt i andre produksjonsområder, skriver Blue Planet.

Les også: Nær halvert dødelighet her: – Vi ser at den største fisken har høyest overlevelse

Vil se på nye løsninger mot lus
Det nye FHF-prosjektet skal sammenstille resultater fra luseforebyggende tiltak for å evaluere effekten av strategiene hittil, og videreutvikle fremtidige løsninger. I løpet av prosjektet skal det dokumenteres produksjonsmessige og økonomiske effekter av følgende forebyggende tiltak i PO2:

  • Større smolt og redusert produksjonstid i sjø
  • Rensefisk
  • Forebyggende lusenot (type catchLICE ) og andre forebyggende teknologier (strømgjerder type Harbor Fence og lusefeller type Blue Lice) på merd- og lokalitetsnivå

Les også: De bruker strømgjerde under vann som barriere mot lakselus. Men fungerer det?

Eivind Helland fra Blue Planet bidro med kunnskap om brakkleggingssonene i PO2 på prosjektets oppstartsmøte, tirsdag. Foto: Pressebilde

Landsomfattende satsing for å finne beste praksis
I en av arbeidspakkene skal de produksjonsmessige effektene av større smolt og redusert produksjonstid i sjø evalueres. Det skal blant annet utføres en simulering for å se på hvilken gevinst en kan forvente å få i produksjonsperioden med økende grad av storsmolt, sett i forhold til samme bruk av storsmolt som i dag.

I en annen arbeidspakke skal bedrifts- og samfunnsøkonomiske effekter av forebyggingstiltak beregnes. Da vil forskerne se både på lønnsomheten i å investere i enkelttiltak og i kombinasjoner. Bioøkonomiske modeller skal brukes for å se å effekt av tiltak på produksjonskostnader. I tillegg skal det gjøres samfunnsøkonomiske beregninger av ringvirkningseffekter.

Prosjektene strekker seg fra Agder i sør til Nordland i nord, og har ulikt fokus. Prosjektene er derfor forventet å gi forskning som senere kan ses i en større sammenheng, og legge grunnlag for «beste praksis» for å forebygge lakselus. På sikt er det planer om en nasjonal sammenstilling av prosjektene.

I prosjektet «Områdesamarbeid for forebyggende strategi mot lus i PO2» deltar Rogaland-oppdretterne Mowi, Grieg Seafood, Bremnes Seashore, Alsaker Fjordbruk, Eidesvik Laks, Osland og EWOS Innovation, i tillegg til Norsk Regnesentral, Akvaplan-Niva og forskningsinstituttet NORCE. Prosjektet ledes av Blue Planet.

Les også: Lakselusforsker: – Kjenn din fiende godt. Da har man sjans til å vinne krigen.