Store ringvirkninger: Nå er leverandørnæringene større enn fiskeri og havbruk til sammen

Nyheter
0

En ny rapport fra Nofima viser at leverandørene til sjømatnæringen er i sterk vekst og sysselsetter flere enn kjernevirksomheten i bransjen. 46.300 personer jobber i leverandørnæringene, mens tallet er 40.000 ansatte i fiskeriene og havbruksnæringen.

Det er havbruksnæringen som driver veksten med større og mer avanserte anlegg. Det økte fokuset på biologiske utfordringer har skapt et stort marked for leverandører innen utstyr, teknologi og tjenester. Havbruk står for 33.000 av de sysselsatte i leverandørnæringene, mens tallet for fiskerinæringen er 13.300.

Rapporten viser at leverandørnæringene spenner vidt, fra tradisjonelle næringer som skipsverft og fiskeredskapsprodusenter til høyteknologiske bedrifter som utvikler avansert teknologi for havbruk. Håndtering av sykdom og lus har ført til økt etterspørsel etter blant annet luseskjørt, rensefisk, laserteknologi og brønnbåtkapasitet. I tillegg kommer en rekke tjenesteleverandører innenfor områder som transport, logistikk, forsikring og finans.

Struktureringer
Fiskeflåten har gjennomgått en betydelig strukturering. Det har resultert i færre, men større og mer avanserte fartøy. Dette har skapt behov for nybygg og modernisering, noe som igjen har gitt betydelige oppdrag for verftsindustrien.

Kostnadsstrukturen viser at hele 71 prosent av omsetningen i havbruk går til varekjøp mens tallet er 31 prosent til varekjøp i fiskeriene. Dette skaper store ringvirkninger.

– Det er hos leverandørene mye av innovasjonen i sjømatnæringen finner sted. Størst innovasjonsmiljøer finnes hos fôrprodusenter og innen vaksine/fiskehelse, men det er også mange små og mellomstore bedrifter som bidrar med ny teknologi og nye løsninger, sier Audun Iversen, forsker og prosjektleder for rapporten.

Audun Iversen. Foto: Nofima

Leverandørene finnes ikke bare langs kysten, men over hele landet. Det er en tendens til at mer spesialiserte leverandører konsentreres i større byer, sjømatkommuner eller regionale. 

– Rapporten understreker hvor viktig leverandørnæringen har blitt for verdiskapingen i norsk sjømatnæring. Leverandørene skaper arbeidsplasser og verdier langs hele kysten, og bidrar med avgjørende innovasjon som styrker næringens konkurransekraft, sier Iversen.

Utfordringer
Rapporten avdekker økende utfordringer og usikkerhet i deler av leverandørnæringene. Utfordringer på grunn av reduserte kvoter i fiskeriene og usikkerhet rundt grunnrenteskatten i havbruket førte til permitteringer, nedbemanninger og konkurser i enkelte segmenter. 

– Vi ser en viss usikkerhet knyttet til fremtidige investeringer i både oppdrettsnæringen og fiskeriene. Dette påvirker naturligvis leverandørnæringen. De er avgjørende for sjømatnæringens suksess, og vi må erkjenne at med de utfordringene de står overfor må næringen og myndighetene samarbeide for å sikre fortsatt vekst og innovasjon, sier Audun Iversen.

BEWI Frøya. (Foto: Steve Hernes)

Totalt 130 milliarder
Totalt kjøpte sjømatnæringen varer og tjenester for 130 milliarder kroner i 2022. Her er noen tall for omsetning for leverandørnæringene til sjømatnæringen:

  • Fôrprodusenter: Omsetning på nesten 40 milliarder kroner.
  • Brønnbåtrederier: Samlet omsetning på omtrent 10 milliarder kroner. De tre største aktørene – Sølvtrans, Rostein og Frøy – opererer til sammen nesten 80 avanserte fartøy.
  • Transport og logistikk: Sjømatnæringen bruker nær 10 milliarder på transporttjenester årlig.
  • Fiskeflåten: Investerer årlig om lag 4 milliarder kroner i nye fartøy.
  • Forebygging og behandling av lus: Kjøp av varer og tjenester anslås til 3,5-4 milliarder årlig.
  • Emballasje for laks: Rundt 3 milliarder årlig.

Rapporten, som er en del av et større forskningsprosjekt finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF), gir en detaljert oversikt over leverandørbedriftene og deres betydning for sjømatnæringen.

Foto: Aas Mek Verksted