Klar tale fra Sinkaberg når statsministeren kom på visitt.
Dykkerfartøy, brønnbåter og arbeidsbåter. Det var nesten så en kunne gå tørrskodd over sundet. Rett utenfor SinkabergHansens slakteri på Marøya, like ved Rørvik, lå 37 oppdrettsbåter og duppet. Anledningen var at statsminister Jonas Gahr Støre var på besøk.
På agendaen var naturligvis drøftelser om den foreslåtte grunnrenteskatten på havbruk, som vil kunne gi omfattende negative ringvirkninger for SinkabergHansen, på samme vis som for oppdrettselskapets leverandører og konkurrenter.
Men det kom ikke mye nytt frem i samtalene med statsministeren, medgir konsernsjef Svein-Gustav Sinkaberg.
Lytte
– Jeg synes egentlig ikke det. Det er mye av det vi har hørt før, ja, sier han til iLaks.
Støre hadde med seg statsekretær og lokale ordførere til Nærøysund.
– Vi setter jo priser på å få et besøk, og at noen vil lytte. Så gjenstår det å se om en får noe ut av det, eller om det bare blir hyggelig. For det var det, understreker Sinkaberg.
Mens bedriftsledelsen møtte statsministeren og hans hoff inne på «Laksefabrikken», demonstrerte mannskaper om bord på en omfattende flåte av havbruksbåter utenfor. Ytterst på kysten av Trøndelag er 62 prosent grunnrenteskatt på havbruk ikke spesielt populært.
Impulsivt
– Jeg forstår at det var ganske impulsivt, men det var kjent gjennom media at statsministeren skulle komme på besøk. Det var et lokalt initiativ. Alle havbruksselskapene i regionen var representert, og så var det flere serviceselskaper som var der.
Laks er viktig for Rørvik og omland.
– Det er ingenting igjen uten havbruk i regionen her. Dessverre, sier Sinkaberg.
– Vi er glade for å få besøk, vi setter pris på det, og hadde en hyggelig tone. Men på slutten av dagen er man ikke like opptatt av å høre. Sånn blir det.
Normpris
– Vi drar opp dette med normpris, som er noe som haster, og vi får ingen svar eller løfter. Det er fortsatt uklarheter for hva som er normpris og reell inntekt. Så uklart som ting er, kunne man kjøpt seg litt tid med å sjekke litt mer grundig. Nå forhaster man seg inn i en prosess med høring. Kundene ønsker fastpris-kontrakter, og det får vi ikke til nå. Rett og slett.
– Videre er det en sammenblanding av permitteringer knyttet til sesongvariasjon og permitteringer grunnet grunnrenteskatten, fortsetter han.
– Høringsforslaget er, etter min mening, en avvikling av videreforedling i Norge – hvis det blir vedtatt slik som det er foreslått i høringen.
Da blir laksefiletene heller skåret i Danmark, Polen, Frankrike, Belgia eller Litauen.
– Det er eneste plassen en kan få en spotpris. Når du selger fisken hel, er det det eneste stedet en kan få normpris og ikke inngå kontrakter på filet som vi har drevet på med siden 1996, sier Sinkaberg.
Det betyr reelt sett en utflagging av norsk foredlingsindustri.
– Ja, det vil jeg absolutt si. Forslaget som det er foreslår jo egentlig det, avslutter han.