Stor smolt skal bidra til å øke Grieg Seafoods produksjon med 33 prosent på to år

Nyheter
1755

Mye av veksten vil skje på land – med større smolt.

Han har akkurat lagt frem resultatene for andre kvartal. 426 millioner kroner i driftsresultat er det høyeste i andre kvartal noensinne. Ikke rart, siden de aldri har slaktet mer fisk i andre kvartal, samtidig som lakseprisene lå på historisk høyenivåer. Grieg Seafoods fire produksjonsregioner slaktet totalt 22.560 tonn i kvartalet.

Mer skal det bli.

– Vi har en produksjonskapasitet på 100.000 tonn (sløyd vekt) som vi regner med å ta ut i 2020. Vi skal vokse med minst ti prosent i året, i 2018 til 2020, sier Andreas Kvame, konsernsjef i Grieg Seafood.

Ledig kapasitet
Det innebærer en produksjonsøkning fra 2018 til 2020 på hele 33 prosent. I år sikter nemlig Kvame & co på 75.000 tonn.

– Vi har et spesielt fokus på Finnmark, som er og skal bli den største produksjonsregion i selskapet, sier han.

Her, i vestlige deler av fylket, har Grieg betydelig ledig produksjonskapasitet i sine matfiskkonsesjoner og sjølokaliteter.

En sentral del av planen med utnytte selskapets konsesjoner og dermed øke lakseproduksjonen er å produsere større smolt.

– Vi jobber med stor smolt i blant annet Tytlandsvik Aqua, et joint venture med Bremnes Seashore, som har en produksjonskapasitet på 3.000 tonn, hvor vi og Bremnes Seashore har 1.500 tonn hver. Det anlegget kan bygges ut til en totalkapasitet på 12.000 tonn, legger han til, og legger ikke skjul på ambisjonene.

Utfordringer
Men ingen resultatfremleggelse uten utfordringer for Grieg Seafood. Som så ofte ellers, opplevde selskapet trøbbel i British Columbia. Her tapte de 1.000 tonn laks i kvartalet etter en giftig algeoppblomstring.

Konsernsjef i Grieg Seafood, Andreas Kvame. Her under selskapets andre kvartalspresentasjon i Bergen. FOTO: Ole Alexander Saue.

Det var ikke åpenbart at Grieg Seafood skulle videreføre satsingen på den canadiske vestkysten.

– Vi kan legge det ned, vi kan selge det eller vi kan fikse det. Det var de tre alternativene vi hadde på bordet. Vi valgte det siste alternativet, sier en åpenhjertig Kvame.

Også Shetland har tidvis vært svært krevende, men nå går det bedre.

– Produsjonen er stabil og går i henhold til planen. Kostnadene på Shetland er fortsatt for høye, men de går den rette veien.

Kan bli mer
Grieg Seafood har allerede spandert to kroner i utbytte på sine aksjonærer. Det kan bli mer i løpet av året.

 FOTO: Ole Alexander Saue.

– Det ble på generalforsamlingen lagt til rette for å dele ut ytterligere ett utbytte i løpet av året, dersom forholdene ligger til rette for det. Det er noe vi eventuelt vil komme tilbake til på neste resultatfremleggelse, sier finansdirektør Atle Harald Sandtorv.

Sandtorv understreker selskapets planer om å investere tungt i vekst – på land.

– Vi ser at å investere i kapasitet på land faktisk er billigere enn å investere i tilsvarende kapasitet i sjø, når vi ser prisnivået som ble oppnådd under statens auksjon av produksjonsvekst i sommer, sier han videre.

– Ved å betale 100 kroner så får du ett kilo tilbake, sier Sandtorv.

Atle Harald Sandtorv,