Christopher Haatuft. Foto: Adrian Nyhammer Olsen

Stjernekokk tror «det nye Apple» kan finnes i norsk havbruk

Nyheter
2215

Sammen med Obamas tidligere landbruksminister og Jamie Oliver leter Lysverket-kokk Christopher Haatuft etter bærekraftige løsninger i matproduksjonen. Han mener at oppdrettsnæringen må sidestille bærekraft og profitt.

For mange er han kjent som mannen bak Lysverket, en av Bergens fremste restauranter. Det langt færre vet, er at Christopher Haatuft også er rådgiver for et nyoppstartet fransk risikokapitalfond, der han sitter sammen med blant andre Jamie Oliver og Obamas tidligere landbruksminister Kathleen Merrigan.

Nå er han på verdens største havbrukskonferanse, North Atlantic Seafood Forum, et ukjent farvann for kokken med gulltann.

Leter etter et «Apple-selskap»
Han har med seg erfaringen fra kjøkkenet, der Lysverket er drevet med fokus på råvarer av ypperlig kvalitet og bærekraft. Under en middagssamtale med risikokaptialisten Eric Archambeau, partner hos Wellington Partners og styreleder i Jamie Olivers filantropiske stiftelse, ble Haatuft «vervet» til å være på utkikk etter selskaper som ifølge ham selv kan gjøre matproduksjonen mer bærekraftig.

Samtidig gir han råd om selskapene risikokapitalfondet allerede har investert i.

– Archambeau har vært involvert i Silicon Valley, og gikk over til energi, før det nå handler om matproduksjon, sier Haatuft.

Selskapet går under navnet Quadia, som hovedsakelig har investert i energi. På sikt vil de lage et eget selskap som utelukkende skal investere i matrelaterte firmaer. Ifølge Haatuft ser de etter selskaper som gjør matproduksjonen mer bærekraftig.

Et av selskapene i Quadias portefølje er det franske fôrselskapet Ynsect. Selskapet bruker insekter som fiskefôr, og har gode resultater i demoprosjektet sitt. Med föring av ørret hevder de å redusert vekstperioden med 33 prosent.

– Det nye Apple-firmaet finnes i matproduksjonen, og det er det vi må finne, sier han.

– Det høres jo ut som et hårete mål?

– Vi har sett store skifter i verden, med elektrisitet, med internett, men i matproduksjonen har det ikke vært et stort skifte siden kunstgjødsel kom. Norsk havbruk kan være med på dette skiftet.

– Jeg mener at Quadia må se til Norge og Bergen, sier han.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen

Likestille bærekraft og profitt
I dagens siste bolk på det store konferanseprogrammet på Bryggen, snakket forskjellige investorer om hva de så etter når de skulle investere i oppdrettsnæringen. Bolken ble rundet av med en paneldiskusjon med temaet «Bærekraftige investeringer i havbruksnæringen».

Haatuft mener at bærekraft er noe som opptar næringen, men at det er et annet element som går foran: profitt.

– Fondet ønsker bidra til et bærekraftig skifte i matproduksjonen. Vi ser etter selskaper som kombinerer en ideell innstilling med en profittinnstilling, der de to er likevektige. I dette fondet skal det være like viktig at produksjonen er miljømessig bærekraftig, og ikke bare handler om penger, sier Haatuft.

– Så du mener at selskapene må slutte å sette penger først?

– Jeg er ikke så naiv at jeg mener at folk ikke må tenke penger. Men når vi velger hvor vi vil investere, velger vi dem som klarer å kombinere bærekraft og profitt.

– Gastronomien kommer langt bak
For Motte og Haatuft handler det om høykvalitet på fôret. For Haatuft delvis gastronomisk, delvis av miljøhensyn.

– Når man sitter på en slik konferanse, kommer gastronomien langt bak i prioriteringene, men det er til syvende og sist noe man skal ete, sier Haatuft med kokkebrillene på.

– For å ta Ynsect som eksempel, erstatter de fisk som for til fisk med en ressurs man tidligere ikke har tatt ut verdipotensialet i. Man bruker insektsmel som kanskje hadde gått på dyngen, og får en positiv utnytting av ressursene, i stedet for å tømme havet for enda mer fisk, sier han.