Stingray ruller ut laserkanonene

Nyheter
1019

John Arne Breivik, daglig leder i Stingray Marine Solutions, kan idag presentere de 16 som jobber fulltid med luselaseren i Oslo-firmaet. De har sammen lagt ned 65.000 arbeidstimer for å utvikle lusedreperen.

– Vi tror at det at vi kom utenifra, fra oljenæringen, gjorde at vi kom fram til dette. Vi kom ikke fra oppdrettsnæringen, og er klar over at en del kan se på dette som litt «Star Wars», sier Breivik.

Stor interesse
Stingrays laservåpen er det mest spektakulære av midlene for å bekjempe lakselus, og det knytter seg store forventninger til dette. Blant de inviterte til Akvariet tirsdag er en lang rekke oppdrettsbedrifter, fiskehelseselskaper og fôrprodusenter i tillegg til flere medier.

Tromsøværingen Esben Beck, mannen bak oppfinnelsen, fremhever også det at Stingray kom fra utsiden var avgjørende for utviklingen av produktet.
– Stingray har ikke jobbet for oppdrettsnæringen et kvarter før vi kom med luselaseren. Det vi har er et morselskap som har jobbet med olje, offshore, robotikk og diagnostikk. Så vi har en del kompetanse som er relevant for dette.

– Vi endte opp med det vi kaller en node, en bøye på størrelse med et kumlokk. Selve laseren har et lys som belyser buken til fisken i tillegg til et kamera som filmer hva vi faktisk gjør, forklarer han.

Her er også dybdemåler og temperatursensor, en truster, eller propeller, pluss et innebygget kompass som manøvrerer laseren i forhold til fisken.

Klar for å trappe opp
– Beck Engineering har nå satt ut sin offshore-virksomhet. Stingray er nå giret inn for å produsere mange slike enheter hvert år, understreker Beck.

Software-ansvarlig Espen Børrud forteller at merder over 90 meter bør ha to noder.
– Du bør skyte noen tusen lus per dag, sier han.

Stingray er særlig oppmerksomme for ikke å ramme laksens øyne med skuddene.
– Vi er veldig gode på å detektere øyet. Vi kaller det et speilegg. Vi har rapportert mange millioner skudd og har ikke detektert noe skade, sier Børrud.