Stingray: – Å eie produksjonskapasitet var et naturlig neste steg for oss

Nyheter
1580

Stingray er den eneste utstyrsleverandøren som har kjøpt vekst i den pågående lakseauksjonen.

I dag kom første oversikt fra Nærings- og fiskeridepartementet over hvem som har kjøpt vekst i lakseauksjonen. Totalt 13 selskaper har betalt 2,3 milliarder kroner for vekst.

På listen finner vi kjente oppdrettere som Marine Harvest, Cermaq og SalMar. Men en kjøper som skiller seg ut er utstyrsleverandøren Stingray. Selskapet med hovedkontor i Oslo er mest kjent for sin luselaser, og har kjøpt 25 tonn vekst.

Men hvorfor har Stingray kjøpt vekst?

– Dette var en historisk mulighet for nye og mindre aktører til å bli med i en spennende næring. Nå håper vi at fiskeriministeren sine ord blir sannhet fremover; nemlig at det skal være like muligheter for små -og mellomstore aktører som for de største til å utvikle næringen videre på en bærekraftig måte. Da vil vi i Stingray synliggjøre at teknologi kan benyttes i de 4-5.000 åpne merdene langs kysten for å opprettholde Norges konkurransefortrinn internasjonalt, skriver daglig leder John Arne Breivik i en e-post til iLaks.

– Naturlig steg
Breivik sier målet er å skape nye muligheter for utvikling av teknologiske løsninger til oppdrettsnæringen.

– Med dette steget ønsker vi å synliggjøre denne utviklingen ytterligere, slik at vi kan ha et enda tettere samarbeid og partnerskap med eksisterende og kommende kunder fremover. Det å eie noe produksjonskapasitet var derfor et naturlig neste steg for oss, sier han.

Stingray har betalt 164.000 kroner per tonn, totalt betyr det 4,1 millioner kroner for 25 tonn.

– Prisene som er kommet frem gjennom denne runden med auksjon er i alle fall et signal om at mange er optimistisk for veien videre. Vi synes nok at prisen har begynt å bli høy, men i et lengre perspektiv tror vi at dette blir fornuftig likevel, sier Breivik.

Må samarbeide
Veksten er kjøpt i produksjonsområde 10, som går fra Andøya til Senja. Fordi tilsagnet er på under 100 tonn, må denne fusjoneres med en eller flere eksisterende tillatelser i samme område før 1. august 2019.

Breivik sier det er en forutsetning selskapet forholder seg til, men de vet ennå ikke hvem de skal samarbeide med.

– Vi har valgt å kjøpe vekst i et produksjonsområde med svært mange flinke og fremtidsrettede oppdrettere, der vi ser for oss at viktige bidrag til næringen vil komme i årene fremover. Hvem, når og hvordan vi eventuelt etablerer samtaler og samarbeid med i denne forbindelse for veien videre må vi komme tilbake til etterhvert. Det arbeidet har ikke startet ennå og vi kommer til å gjøre en grundig jobb før noe er avklart.