Setter spørsmålstegn ved habiliteten

Nyheter
768

Det var i går det ble kjent at avisen FiskeribladetFiskarens oppdrettsjournalist Kjersti Sandvik vil utgi en bok som retter et sterkt kritisk søkelys på norsk oppdrettsnæring.

Les også: Fiskaren-journalist slakter oppdrettsnæringen i ny bok

– Dette er en interessant sak. Uten å ha lest innholdet, vil jeg senere stole på Sandvik som journalist på fiskerispørsmål? spør oppdrettskonsulent Even Søfteland.

Research
– Driver hun research til sin neste bok når hun neste gang intervjuer et objekt på vegne av Fiskaren, uavhengig av tema? Og er dette et problem for journalistikken – at de skriver bøker samtidig som de er journalister og dekker det samme tema, eller enda bedre – sikter seg inn på jobber som PR-rådgivere? fortsetter han.

Les også: Fjernes fra oppdrettsdekning

– For meg som intervjuobjekt blir saken vanskelig, uansett om du heter Even Søfteland eller Ola eller Kari Nordmann, for du blir usikker på om journalisten lager en reportasje til arbeidsgiveren sin eller om den driver research for en seinere bokutgivelse. Dette er jo ting som jeg ville tro en arbeidsgiver tok høyde for i en arbeidsavtale med sine journalister, og når da arbeidsgiver vet at journalisten skriver bok burde journalisten vært tatt helt bort fra havbruk og fiskeri. Ikke bare havbruk – begge deler. For hvor går spørsmålet om habilitet for en journalist og redaksjon? undrer Søfteland.

Kommersielle interesser
– I dette tilfellet er Kjersti Sandvik inhabil fordi hun skriver på en bok som gir henne en egen inntjening, så saken reiser et spørsmål om habilitet og egne kommersielle interesser. Jeg vil understreke at jeg ikke har noe i mot at Kjersti Sandvik eller andre skriver kritisk om norsk oppdrettsnæring, for alle trenger kritikk for å utvikle seg, men som intervjuobjekt reiser hun en problemstilling: Vil jeg i fremtiden stole på journalister som ringer og intervjuer meg?

– Sånn sett undergraver denne saken journalistikken i FiskeribladetFiskaren. Og det må være en alvorlig sak for utgiver. Hvis det viser seg at journalisten har hatt en agenda eller et ønske om å skrive en bok om temaet, så burde de tatt saken opp på et tidligere tidspunkt enn det som her gjøres.

Søfteland gleder seg til boken kommer i handelen.

– Jeg skal lese boken med glede, sier han til iLaks. – Det er alltid interessant å lese andres tanker og meninger. Det kan bringe verden videre.

Forutinntatt
– Utfordringen for Sandvik som journalist har vært at hun er forutinntatt på enkelte tema, og har litt for enkelt tatt det uttalte ord som bevis på at noen vil noe godt, og ikke realitetene. Saken tilbake i tid rundt forskjellen på Marine Harvest sin retorikk og den faktiske situasjonen om lus i eget selskap er et godt eksempel på dette, sier Søfteland.

Kjersti Sandvik ønsker ikke å gå inn i en diskusjon om denne problemstillingen nå.

– Jeg er på jobbreise med strengt program. Tror det kan være lurt å lese boken først, oppfordrer hun.

Kommentar fra Øystein Hage, redaktør i FiskeribladetFiskaren, ser ikke at denne saken reiser et spørsmål om habilitet.

– Jeg synes det er flott at vi har så flinke folk om bord at de føler de kan skrive bøker om det som opptar dem. Vi har tidligere hatt medarbeidere som også har skrevet bøker, noe vi aldri har satt spørsmålstegn ved. Det gjelder begge våre tidligere medarbeidere Gunnar Grytås og Aslak Berge. Begge skrev svært interessante bøker mens de jobbet i vår organisasjon. Som forfattere representerte også de seg selv, og ikke bedriften, skriver Øystein Hage, redaktør i FiskeribladetFiskaren i e-post til iLaks.

Helt vanlig
– Det er dessuten helt vanlig at norske journalister skriver bøker. Både redaktøren i iLaks, Even Søfteland og undertegnede kjenner en rekke av dem, sier Hage.

Han understreker videre at Kjersti Sandvik har hatt ulønnet permisjon fra FiskeribladetFiskaren for å skrive boken.

–  Hun har jobbet med den i en lengre periode, og har hatt ulønnet permisjon fra oss ved flere anledninger for å fullføre den. Hun har fått stipend fra både Fritt Ord og Norsk faglitterær forfatterforening. Den omhandler en rekke ulike sider av norsk oppdrettsnæring, og mange vil garantert synes den er interessant, sier Hage.

– Boken er hennes vurderinger, og representerer ikke avisens holdninger til norsk oppdrettsnæring.

Hage sier videre at Kjersti Sandvik i anledning lanseringen av boken ikke vil jobbe med denne type stoff i FiskeribladetFiskaren. Hun vil heller ikke skrive kommentarer på dette stoffområdet i denne perioden. Dette er også etter hennes eget ønske.