Lakseselskapene skal ligge utenfor umiddelbar fare, men ruster seg likevel for fremtidige vulkanutbrudd.
Tenk deg at du besøker et geotermisk kraftverk på Island, der hvit damp tyter ut av bakken rundt deg. En guide gir deg voksenopplæring i vulkaner og alle stedene i landet der det er risiko for utbrudd.
Så braker det plutselig løs. Et jordskjelv!
Samtidig melder landets medier at nok et vulkanutbrudd er i gang på Reykjanes-halvøya, en knapp times kjøretur unna.
Utbruddet på rundt 3,5 kilometer skal være det kraftigste i rekken av vulkanutbrudd i området det siste halvåret. Lavaen sprutet 50 meter opp fra bakken, ifølge geolog Kristin Jonsdottir, som har uttalt seg til islandske Rúv.
Når ikke lakse-nabolaget
Like før det smeller forteller iLaks’ kompanjong på kraftverket, Johannes Gislason i GeoSalmo, at fremtidige vulkanutbrudd ikke vil påvirke landbasert-satsingene langs «Salmon strip» (eller Laxabraut, som veien langs sørvest-kysten på Island heter på originalspråket).
– Det ville vært svært lite sannsynlig.
Området der GeoSalmo rigger seg til for landbasert lakseoppdrett ligger ved småbyen Thorlakshofn, 50-60 kilometer fra det aktive, vulkanske området på Reykjanes.
Her holder også First Water til (som så langt er kommet lengst på vei i nabolaget), og nysatsingen Thor Landeldi.
Les også: Landbaserte ambisjoner på Island: – På vei til å skape den fjerde søylen i islandsk økonomi
Dramatiske bilder
Om man sitter i Norge, eller hvilket som helst annet land der lavaen holder seg langt unna overflaten, kan man fort få inntrykk av at vulkanutbruddene rammer store deler av sagaøya.
Og dermed at selskapene i laksenæringen sør på Island ligger tynt an.
Verst har det imidlertid gått ut over byen Grindavik, som igjen måtte evakueres – i likhet med den blå lagune. Lavaen har stengt veier, og strømmen forsvant.
I beredskap
Selv om de ligger et stykke unna det aktive området, må GeoSalmo likevel ta høyde for utbrudd.
– Jordskjelvet vi opplevde nå var lite, men påvirker risikoen for skjelv hvordan dere bygger lakseanlegget?
– Ja, vi må bygge tanker som er rustet mot jordskjelv av en viss styrke, sier Gislason.
Også Benchmark Genetics på Island, som har flere stasjoner i relativ nærhet til det aktive vulkanområdet på Reykjanes-halvøya, skal ligge utenfor direkte fare.
– Heldigvis står alle våre anlegg på en slik måte at de ikke ligger i nærheten av der man tror det kan komme nye utbrudd. Vi vil ikke påvirkes direkte av lavastrøm, fortalte administrerende direktør Benedikt Halfdanarson, da iLaks nylig avga rognprodusenten et besøk.
Benchmark rigger seg likevel til med ekstra kapasitet for strøm, nedkjøling av aggregater, og oksygen, da hele området kan rammes indirekte ved utbrudd.