Statssekretær tror at noen av utviklingsprosjektene ikke blir gjennomført

Nyheter
0

Fiskeri- og havbruksministerens statssekretær Kristina Hansen (Ap) mener at en teknologinøytral tilnærming til myndighetskrav er et viktig grunnlag for videre utvikling og vekst.

Ordningen med utviklingstillatelser startet i 2015. Etter snart åtte år er det fortsatt flere saker hvor klager ikke er ferdig behandlet i departementet.

I skattelovforslaget fremgår det at Finansdepartementet ikke vil inkludere utviklingstillatelser i grunnrentepliktig virksomhet. Dette har gjort det vanskelig for mange oppdrettere som har satset på å utvikle nye bærekraftige løsninger.

En av de som rammes er Salaks. Salangen-oppdretteren har brukt 104 millioner kroner i utviklingskostnader på sitt FjordMax-posjekt. Dersom lovforslaget blir vedtatt mister de fradragsrett for disse.

Sjømatadvokat Erik Staurset Andresen mener at håndteringen av utviklingstillatelsene virker utilstrekkelig gjennomtenkt og at man derfor bør stoppe prosessen.

Teknologinøytral tilnærming
iLaks har kontaktet Nærings- og fiskeridepartementet som forvalter ordningen med utviklingstillatelser med spørsmål om hvordan teknologiutvikling fremover skal håndteres, og har nå fått svar.

Hvordan skal regjeringen unngå at teknologiutviklingen som utviklingstillatelsene har gitt, blir bortkastet?

– Havbruk er en av våre største og viktigste eksportnæringer. Og det er en viktig jobb å sikre god markedsadgang, og finne løsninger på bærekraftsutfordringer. De beste løsningene finner vi når næringa går sammen med forskningsmiljøene og satser på forskning og utvikling, svarer statssekretær Kristina Hansen.

– Derfor er en teknologinøytral tilnærming til myndighetskrav et viktig grunnlag for videre utvikling og vekst, fortsetter hun.

Utvikling hele tiden
Kristina Hansen henviser til det som er forklart i lovforslaget når hun begrunner hvorfor ikke utviklingstillatelser skal tas med i grunnlaget:

– Utviklingstillatelser gir i liten grad grunnlag for grunnrente. Det kommer tydelig fram i proposisjonen.

– Dette skyldes at tildelingen av utviklingstillatelser forutsetter at virksomheten investerer betydelig i innovasjon. Når utviklingstillatelsene konverteres til ordinære matfisktillatelser, vil disse bli omfattet av grunnrenteskatten. Det er derfor ikke foreslått å inkludere utviklingstillatelser i grunnrenteskattepliktig virksomhet, forklarer hun til iLaks.

– Dette kan gjøre at noen av utviklingsprosjektene som har fått tilsagn ikke blir gjennomført, innser Hansen.

– Teknologiutvikling skjer imidlertid hele tiden, for å løse de utfordringene som næringen står overfor, også uavhengig av egne tillatelser.

– I Hurdalsplattformen slår regjeringen fast at vi skal arbeide for å stimulere til innovasjon, nye produksjonsformer og bærekraftige løsninger i havbruk gjennom en aktiv og teknologinøytral næringspolitikk, avslutter statssekretæren.