– Raudbergvika er utsatt for flodbølge.
Hofseths ambisjon er at World Heritage Salmon, ett lukket oppdrettsanlegg i de nedlagte olivingruvene i Raudbergvika i Fjord kommune, skal bli verdens reneste oppdrettsanlegg. Investeringen er beregnet til å være omlag 15 milliarder kroner.
Statsforvalteren og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kommer nå med flere kritiske merknader til prosjektet som ligger ved Storfjorden.
– Etablering og drift av oppdrettsanlegget vil virke inn på miljø, landskap og verdsarv. Vi frykter skadelige langtidseffekter på Storfjorden, sier direktør Linda Aaram hos Statsforvalteren i Møre og Romsdal i en pressemelding.
Sammen med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fremmer Statsforvalteren innsigelser mot områdeplanen for det planlagte landbaserte oppdrettsanlegget i Raudbergvika. Det er plasseringa som uroer Statsforvalteren mest.
Alternative areal
– Det foreligger ingen vurdering av reelle alternative areal for lokalisering av anlegget. Et slikt alternativ må omfatte et større geografisk område enn bare Storfjorden, sier Aaram. Statsforvalteren mener at plasseringa av et så stort anlegg burde vært resultat av en overordnet vurdering av alternative areal.
– En annen plassering, nærmere åpent hav, kunne gitt mindre usikkerhet for miljøkonsekvenser for fjorden. Om plasseringen ikke var så tett på verdensarv og verneområder, ville ho også utfordret internasjonale og nasjonale verdier i mindre grad, sier Aaram.
Hun legger til at Raudbergvika er utsatt for flodbølge, noe som vil kreve ekstra beredskap. En annen plassering ville dessuten kunne gitt lettere tilgang til strøm og vann.
Les også: Her vil Roger Hofseth bygge landets største oppdrettsanlegg
Dialog
– Statsforvalteren skal sikre lik etterlevelse av lovar og regler i hele Norge. Den oppgaven har vi stor respekt for, og ber naturligvis ikke om særbehandling. Spørsmålene Statsforvalteren stiller World Heritage Salmon skal vi besvare presist. I områdeplanen Fjord kommune har sendt ut på høring kan alle studere hvordan vi i Hofseth planlegger å bygge verdens mest miljøvennlige oppdrettsanlegg, sier Roger Hofseth til Sunnmørsposten.
– Ettersom anlegget ligger inni et fjell i ei gammel gruve, blir de synlige naturinngrepen minimale. Nå jobber vi for å finne løsninger som er gode for alle. Vi ser frem til konstruktiv til konstruktiv dialog både med Fjord kommune og Statsforvalteren i Møre og Romsdal, sier Roger Hofseth til avisa.
Frykter å skade fjorden
Statsforvalteren er spesielt usikre på hvor store utslipp til sjø faktisk vil bli, og hvordan utslipp vil spre seg og virke over tid.
– Mest av alt frykter vi skadelige langtidseffekter av økt utsiepp til sjø inne i Storfjorden. Siden vi har for lite kunnskap om effektene, må føre-var-prinsippet legges til grunn når vi skal trekke konklusjonen om hvilke konsekvenser anlegget kan få på økosystemet i Storfjorden.
– Risiko og sårbarhets-analysen er også mangelfull og må komplementeres, fremgår det av meldingen fra Statsforvalteren i Møre og Romsdal.