Torsdag ble Blått kompetansesenter åpnet på Sistranda på Frøya. Her ble det underskrevet en avtale mellom NTNU og en rekke midtnorske oppdrettsselskaper. Avtalen sikrer finansiering av et eget forskningsprogram mot lakselus, skriver Hitra-Frøya.
Programmet har fått navnet «Taskforce Lakselus», og har som overordnet mål å etablere fundamental kunnskap om hvordan lakselus kan spres innen oppdrett, innen ville bestander av laksefisk, og mellom ville og oppdrettede bestander.
Finansiert
NTNU oppretter syv doktorgrad-stillinger. To av disse er offentlig finansiert, mens hele fem stipendiater finansieres av oppdrettsbedriftene. I tillegg vil hver doktorgradstilling knytte til seg mastergrad- og bachelorstudenter.
– Mye av arbeidet skal gjøres ute i oppdrettsbedriftene. Her skal forskerne være tett på de som jobber med laksen. Vi oppretter på et vis et laboratorium utenfor Gløshaugen. Blått kompetansesenter blir hoved-brohodet i dette, men vi vil også også ha en link til Rørvik, hvor det også skal gjøres feltarbeid, forteller Yngvar Olsen, som har vært sentral i utviklingen av «Brohode Frøya» som har koblet NTNU med skole og næring på Frøya.
– Målet er å kunne bidra med kunnskap, slik at man får en riktigere forvaltning, sier Yngvar Olsen.
Partnere
Bedriftene som går inn i prosjektet er Marine Harvest, SalMar, Lerøy Midt, Måsøval-gruppen, Bjørøya, Midt-Norsk Havbruk, Salmonor, Sinkaberg-Hansen, Ervik Laks og Ørret, Emilsens fisk og Åkerblå.
De syv doktorgradsoppgavene blir som følger:
1) Kartlegge resistensutvikling mellom villaks og oppdrettslaks
2) Smitte av lakselus internt og mellom anlegg
3) Smitte av lakselus internt i anlegg og effekt av brakklegging
4) Interaskjon i smitte mellom oppdrett og villfisk, med fokus på sjøørett
5) Smittemekanismer av lakselus på villaks i havet
6) Livssyklus, biologi og økologi til planktoniske stadier av lakselus
7) Molkylærbiologiske metoder for sporing av lakselus