Stabile priser for den første desember-laksen

Nyheter
0

Ingen tegn til julerush i markedet.

– Det er alt annet enn julesalg. Det står en god del fisk usolgt. Det er ikke noe drag i markedet. Og sånn har det ikke vært de siste årene. Industrien har produsert seg ferdig. Det er ferskmarkedet som skal dra, men det som skal i butikkene til jul pakkes ikke neste uke. Det skal pakkes i uke 51, påpeker en eksportør.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Men jeg tipper det blir samme pris som sist. Bildet er nok stabilt til oppdretter, rundt 80 kroner. 78 kroner på 3-4, 79 kroner på 4-5 og 80 kroner 5-6 og 82-84 kroner på 6+. 80 er jo en kjempepris.

Forberedt
Det betyr en ny uke med stabilitet – både på slaktevolumer og prisoppnåelse.

– Markedet er bedre forberedt. De har mer produkter liggende. Hvis prisen går opp stopper de, sier han og bemerker at det har vært sjeldent stabile priser de siste måneder.

– Neste års kontrakter ligger over 90 kroner. Oppdretterne kan sikre seg fortjeneste på 30 kroner kiloen, fortsetter han.

Oppdretterne profitterer på en svak krone.

– Euroen har hjulpet oss enormt i år. Det skal vi være klar over. Prisen er fantastisk, ja, men i Europa er den det samme som ifjor, avslutter han.

Sprekt
– Stille og rolig idag. Det er ikke noe fart. To fridager i neste uke, blant annet i Spania. Det virker ikke som det er så sprekt. Ikke så store bevegelser, sier en annen eksportør om spotprisen.

Markedsaktørene er sjeldent samstemte idag.

– Jeg har kjøpt litt på: 3-4 kg 78 kroner, 4-5 kg på 79 kroner og 5-6 kg på 80 kroner, kommenterer en innkjøper.

– Stabilt til negativt, skriver en trader i en sms.

– 78-79-80 for 3-6, skriver en annen.