Spetalen om kronesvekkelsen: – Det langsiktige synet på Norge blir farlig

Nyheter
0

Øystein Stray Spetalen mener tilliten til norsk økonomi er svekket.

– Det er ingen person som går på jobb i New York eller Frankfurt og sier at nå vil jeg kjøpe kroner, sier Spetalen til NRK.

De siste ti årene har kronen tapt verdi mot de fleste valutaer. Valutakursen forteller hva landets penger koster, målt mot et annet lands penger. Den speiler gjerne hvordan det egentlig står til i en økonomi.

Dette bør skremme politikerne, mener Spetalen.

Amerikanske dollar vs norske kroner. Kilde: Infront

– Mer av Norge blir offentlig sektor. Alt av næringsliv strupes. I tillegg ser vi at mange utenlandske investorer flykter fra det norske kapitalmarkedet, sier Spetalen.

Spetalen mener utlandet ser på Norge som politisk ustabilt. Ved stortingsvalget i 2021 fikk de mindre partiene på fløyene historisk mange representanter. For første gang utgjorde Høyre og Arbeiderpartiet, som tradisjonelt er blitt ansett som styringspartier, mindre enn halve Stortinget.

– De har stått for en politisk stabilitet i samfunnet. Når du får fraksjonspartier som skal oppnå særfordeler med ytterliggående forslag, skapes usikkerhet. Det som skjer med Arbeiderpartiet nå, tror jeg er skadelig for Norge på sikt, sier han til NRK.

– Det å kjøpe valuta er å kjøpe framtidig inntjening i et land. Du kjøper en økonomisk og politisk stabilitet i et land. I Norge er det diskusjoner om å stenge oljevirksomheten, og det langsiktige synet på Norge blir farlig.

Han viser videre til økt strømpris og økt skattetrykk på formue, utbytte, kraft og laks.

– Den dagen lakseskatten ble innført, falt kronen 2–3 prosent, sier Spetalen.