Spesialist på storsmolt i Gamle Hellesund

Nyheter
2578

Oppdrettsanlegget til Hellesund Fiskeoppdrett er ikke som alle andre.

– Hver merde er på 600 kvadratmeter og er fire meter dyp, så det er mye vann som flyttes på for å holde liv i fisken, sier Karl Olaf Jørgensen til Birkenesavisa.

Han driver lakseoppdrett i Høvåg i Blindleia.

Sørlendingen, som er særlig kjent som møteleder ved Sjømat Norges årskonferanse, har vokst opp med fisk. Både far og bestefar var fiskere, og det var naturlig at han fulgte i de fotsporene.

Billig
– Det var mange pionerer som dessverre begynte litt for tidlig, men de var jo med og banet veien for oss som kom etterpå, og som har lykkes i bransjen. Det var oppdrettsanlegg både i Kragerø og i Tvedestrand som prøvde å selge produksjon på omkring ti tonn, men det var ikke marked for det da, sier han.

– Fiskehandler Reinhartsen i Kristiansand mente at en kollaps i markedet, som blant annet i 1975, er den beste markedsføring. Da ble laksen plutselig veldig billig, folk kjøpte og fikk øynene opp for hvilket utmerket produkt oppdrettslaks egentlig er, sier Jørgensen.

Halvfabrikata
Hellesund Fiskeoppdrett slakter ikke egen fisk. Her i Blindleia produseres halvfabrikata – kilosfisk til vestlendingene. I fjor måtte selskapet nøye seg med negativt driftsresultat. Og det var i henhold til planen.

– Det er forskyvningen fra året før, endringen i varebeholdningen. Resultatet må vurderes over flere år, har Karl Olaf Jørgensen tidligere forklart til iLaks. – Poenget er at vi har henimot to års drift på ett år. En må se det over flere år.

Aksjonærene, Jørgensen-familien og Norway Royal Salmon, tar ut vel ni millioner kroner i utbytte etter regnskapsåret 2017.