Sørsmolt i Kragerø vil få bukt med manglende kapasitet i oppdrettsbransjen.
Det skriver Finansavisen.
– Når smolten til Sørsmolt forlater anlegget er den like stor, men dobbelt så gammel som de fleste av konkurrentenes. Når den «gamle» fisken leveres til matfiskoppdretter i sjø tar den igjen den tapte tilveksten fra smoltanlegget og får en enorm kompensasjonsvekst i sjø på kort tid, sier Stein Helge Skjelde, daglig leder i Sørsmolt til Finansavisen.
Henter inspirasjon fra villaksen
En gammel metode basert på villaks med lang tid og naturlig kaldt vann, vil ifølge Skjelde revolusjonere næringen som sliter med sprengt kapasitet.
Selskapet ønsker at smolten skal bli så gammel som mulig før den forlater smoltanlegget, slik at laksen behøver vesentlig kortere tid på å bli slakteklar i sjøen. Det skjer ved lave temperatur fra rogn til smolt.
- Les også: – Jeg vil nærmere biologien
Resultatet er mellom tre og fire måneder spart inn avhengig av utsett.
Sørsmolt sier de har datamateriale som bekrefter at oppdretter kan velge om vil ta ut vekstpotensialet i settefiskanlegget eller på sjø.
Lave kostnader
Skjelde sier til avisen at en av hovedårsakene til det gode resultatet er at de har ingen kostnader på elektrisitet eller diesel, som behøves for å varme vannet på smolten. Istedenfor bruker man altså kun naturlig råvannstemperatur.
Selv om selskapet produserer færre tonn smolt i året på grunn av denne metoden enn andre konkurrenter, poengterer Skjelde at investeringskostnadene er mindre samt at den biologiske risikoen er langt mindre enn på høyteknologiske anlegg.