Solveig Gåsø i Frøy er årets Havfrue: – Jeg er beæret og overrasket

Nyheter
0

Hedret arbeidsklær til kvinner.

Onsdag kveld delte Havfruenettverket ut heder og ære. Prisen for årets Havfrue tildeles det havfruemedlemmet som jobber for, og utmerker seg positivt i havnæringen. I år gikk den til Frøys leder for fiskevelferd, Solveig Gåsø.

–  Det er klart det er veldig artig å bli beæret med en slik pris. Ganske så overraskende kom den også, siden det er veldig mange damer i alle aldre i denne fantastiske næringa vi har, sier Solveig Gåsø til iLaks.

– I Frøy er det en liten fiskevelferdsavdeling, men som er veldig aktiv. Mer aktiv blir den også, for i september får vi enda en dyktig kvinne inn i vårt nettverk. Jeg får jo litt ekstra motivasjon for å jobbe enda litt bedre. Det er jo litt artig, eller ikke bare litt heller, sier en fornøyd prisvinner.

I juryens begrunnelse heter det at prisen går til en kunnskapsrik, energisk og inspirerende kvinne som med gode pedagogiske evner og humor sprer kompetanse og glede.

– Hun er inkluderende og tar vare på alle, om det er mennesker eller fisk. Solveig omtales som et unikum innen fiskehelse og fiskevelferd, og løfter næringen på dette området.

Gründeren tok pappaperm
Årets Havmann ble også delt ut. Og den gikk til en mann som jobber for å løfte frem havfruer i næringa, nærmere bestemt Sven Jørund Kolsø i OptoScale.

– I oppstarten var det ingen kvinner i OptoScale, men Sven Jørund har jobbet målrettet med å rekruttere kvinner. Hans tanke var at når du først har fått én kvinne med på laget, vil det være lettere å rekruttere flere. Nå består ledergruppen av 60 prosent kvinner.

– Sven Jørund fikk mye oppmerksomhet da han skrev om å ta pappaperm i rollen som gründer og daglig leder. Det burde være en selvfølge for alle at permisjon skal tas, og det er viktig for likestillingen at alle gjør det, heter det i juryens begrunnelse.

Solveig Gåsø, Sven Jørund, Aina Valland, Lerøy og Torbjørn Johnsen fra Ahlsell, Foto: Blått Kompetansesenter.

Utfordret klesbransjen
Årets Havbedrift gikk til Lerøy Seafood Group, som fremhever havfruer og utmerker seg positivt i havnæringen.

– Bedriften får prisen for sitt arbeid og engasjement for å skape et trygt, inkluderende og utviklende arbeidsmiljø. Etter ønske fra ansatte, har Lerøy Seafood Group brukt posisjonen sin og utfordret leverandørindustrien, og i første rekke Ahlsell, til å lage arbeidstøy tilpasset kvinnekroppen.

– Nå skal kvinner få arbeidsklær de føler seg vel i. Gravide kvinner får også tilbud om skreddersydde arbeidsklær som muliggjør at de kan stå i arbeid lengre, heter det i begrunnelsen.