Solid rekyl etter fire ukers prisfall

Nyheter
0

Lakseprisen skyter i været.

– Det ser ut til at det havner rundt 58 kroner på 3-4, rundt 60 kroner på 4-5 og på 5-6 – spesielt på begynnelsen av uken er det lite av den – 63-64 kroner. Og det er bra for oss som har holdt igjen litt fisk, sier en oppdretter til iLaks.

Det betyr en rekyl for lakseprisen etter fire uker med sammenhengende fall. Forrige fredag vaket snittprisen på nedre halvdel av 50-tallet.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Kombinasjon
– Ja, det har klatret gjennom hele uken. Det begynte allerede på mandagen, sier oppdretteren.

Han peker på en cocktail av redusert tilbud og styrket etterspørsel som forklaring på det tildels betydelige prisløftet.

– Det skyldes en kombinasjon av at det mindre fisk tilgjengelig, og når du kommer ned på et visst [pris]nivå blir det mer etterspørsel. Jeg vet det er mange som har giret opp på en del fabrikker ute i Europa, sier han, og legger til at han akkurat har hatt en ivrig italiensk innkjøper på tråden.

En annen oppdretter viser til priser på 60 kroner for 3-4 kilos laks og 63 kroner for 4-5 kg.

Presse
Laksekjøperne er ikke like fornøyde med prisoppgangen.

– De prøver å presse opp prisen igjen. Det har vært litt mindre fisk denne uken her, sier en trader. – De prøver å presse den opp 6-7 kroner. Det blir sikkert opp i 58-60 kroner for mye. Ikke for 3-4, men for 4+.

Han understreker at det er store prisforskjeller mellom liten og stor fisk.

ILA-slakt
– Det er mye 1-3 kilos fisk tilgjengelig, og den er det ikke så mange som vil ha. Mye ILA-fisk, mye småfiskslakting. Det er to forskjellige verdener, påpeker han.

iLaks har de siste ukene rapportert om en rekke ILA-tilfeller på Helgeland og i Finnmark. Her tas det for tiden ut mye småfisk av merdene.

Flere tradere ser priser nær 60 kroner for de mest omsatte vektklassene.

– Jeg tror snittet ender rundt 60 kroner. Det minker mer og mer på spotfisken, sier en av dem, og legger til: – Det blir litt turbulent en periode fremover.