Solgte 102.000 tonn laks på tre uker

Nyheter
0

Tidenes høyeste lakseeksport drevet av lagerbygging.

Norges lakseeksport går på høygir. Aldri før har det blitt solgt så mye laks på så kort tid. De siste tre uker har eksportørene sendt 102.087 tonn laks, tilsvarende en åttendedel av biomassen, ut av landet.

Rekordeksporten skjer på et uvanlig tidspunkt. Overgangen mellom august og september er travel, men høysesongen kommer normalt seinere på høsten, like i forkant av jul. I samme periode i fjor var eksportvolumene til sammenligning 81.522 tonn, viser eksportstatistikk fra Norges sjømatråd.

Arbeid på Nordlandsbanen og på E6 over Hamarøya forsterker utfordringen for lakseeksportørene. Bilde er fra Cargonet på Fauske Jernbaneterminal. (Foto: Steve Hernes).

Smekkfulle
Med gode vekstbetingelser i sjøen og smekkfulle merder har oppdretterne måttet slakte ut mye fisk den siste tiden. Dette er et sesongmessig fenomen, selv om slaktetrykket i år overstiger alle tidligere år. Salgskvantumene er blitt så tunge at oppdrettere og eksportører de siste ukene har hatt sin fulle hyre med å skaffe seg lastebiler for å få ut varene. Logistikkflaskehalsene har vært særlig krevede i de nordlige deler av landet.

Samtidig som salgsvolumene er rekordhøye har lakseprisen holdt seg uforskammet godt. Høyt utbud til tross, de siste ukenes spotpriser har holdt seg vesentlig bedre enn hva tilfellet var i både 2019 og 2020, og nesten like høyt som i gullårene 2016 og 2017.

Lagerbygging
Årsaken til at prisene holder seg er i første rekke lagerbygging. På samme vis som i 2019 er innkjøperne på kontinentet opportunistiske og hamstrer tidlig inn hel laks for innfrysing og foredling seinere på høsten. Innkjøpene ledes an av indiustriaktører i Polen, Danmark og Frankrike.

Samtidig som lakseprisen balanserer like under 50 kroner kiloet er markedsaktørene vel vitende om at den sesongmessige prisbunnen er nært forestående. Etterhvert, seinere på høsten, vil etterspørselen normalt sett løpe raskere enn utbudet. Og da ventes lakseprisen å styrke seg markant.

Fish Pool venter laksepriser (levert Oslo) på 60 og 66,30 kroner i henholdsvis november og desember.