Solbergs plan for havbruksnæringen: – Vi må rydde opp i rotet

Nyheter
0

– Når de peker på for lite tid, lurer jeg på hva de har drevet med de siste tre årene, er Høyre-leder Erna Solbergs kommentar til Støre-regjeringens håndtering av miljøfleksordningen.

Det er valgår, og under AqKva-konferansen i Bergen er statsministerkandidaten på offensiven. Her legger hun frem sine, og Høyres, planer for havbruksnæringen:

– Vi må rydde opp i rotet. Havbruksskatten må senkes. Vi ville gjerne hatt noe annet, men nå har hele næringen tilpasset seg. Jeg tror ikke vi er tjent med en ny runde med byråkrati der, derfor har vi satt den til 15 prosent. Så må det håpløse normprisrådet fjernes, som skaper mer byråkrati både for staten og for hvert enkelt selskap. Jeg ser ingen grunn til at ikke havbruksnæringen kan drive med internpriser, slik alle andre næringer får lov til å gjøre, sier Solberg.

«En fadese»
Skattepolitikken som er ført under Ap/Sp-regjeringen samler hun under begrepet «en fadese». Siden mai 2023 har det gjeldende vært en grunnrenteskatt på 25 prosent. Høyre vil som nevnt skrote normprisrådet, som skal fastsette priser for laks, ørret og regnbueørret etter markedsverdien ved merdkanten. Solbergs parti går også inn for å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, og vurdere en delvis veksling mot en annen næringsbeskatning.

Les også: – Den mest næringsfiendtlige skatten vi har er formuesskatten

Tidligere denne torsdagen luftet Sigbjørn Gjeldsvik (Sp) mulighetene for skattekutt og heving av bunnfradraget på formuesskatt, samt åpnet for et bredt skatteforlik. Budskapet gjentar han på AqKva-konferansen, like før Solberg går på scenen.

– Selv om jeg hører i dag at Sp har tenkt nytt, tror jeg ikke bunnfradraget som er foreslått vil hjelpe næringen. Jeg er for å finne frem til skatteforlik, men vi kan ikke la være å gjøre noe med formuesskatten. Store beløp hentes ut fra kysten hvert år, som kunne gått til re-investeringer i folk og bedrifter, sier Solberg.

– Vi vet at kapital som er privateid av norske selskaper skaper mer ringvirkninger, enn utenlandsk eller statseid kapital. Havbruk er en av de få næringene som stort sett eies av private – og en av næringene som rammes mest av formuesskatt. Ellers er nesten all vår storindustri eid av staten og utenlandske selskaper, sier Erna Solberg. Foto: Trine Forsland

– Ikke fornøyd
Solberg deler også sine tanker om håndteringen av miljøfleksibilitetsordningen. Næringen ventet med skyhøye forventninger på forslaget som skulle legges frem av regjeringen i fjor, og som delvis kom like før jul. Julegaven fra regjeringen ble en skuffelse for flere, som anså forslaget som mangelfullt – og som en utsettelse frem til Havbruksmeldingen legges frem i år.

Les også: Nytt høringsforslag vil premiere lukket teknologi

– Mange venter på miljøfleks, som i realiteten er utsatt nok en gang. Det gjør også vi. Slik det er i dag, vil de som gjør store investeringer bli like hardt rammet av luseproblematikken, som dem som ikke gjør noe, sier hun.

Solberg mener at ordningen er viktig for å oppnå bærekraftig vekst i næringen. Og at vekst i næringen er viktig for både den norske økonomien, og for bærekraftig matproduksjon globalt. Hun trekker frem behovet for å produsere mer mat fra andre proteinkilder enn kjøtt, til lavere CO₂-utslipp.

– Vi er ikke fornøyd med meldingen om miljøteknologiordningen som kom før jul. Når de peker på for lite tid, lurer jeg på hva de har drevet med de siste tre årene, sier hun fra scenen.

Les også: – Regjeringen leverer ikke på det som Stortinget ba om i vår

Vil se på trafikklyssystemet
Solberg lover også at Høyre helst vil gjøre noe med lange saksbehandlingstider, og gjerne også trafikklysordningen, slik den er i dag.

– Vi mener at vi ikke burde hatt det siste nedtrekket som var, når miljøfleksordningen er forsinket. Med trafikklyssystemet var vi tydelige fra dag én om at dette var noe som måtte videreutvikles. Jeg er ikke uenig i spørsmålet om det er andre kriterier som bør være med i en trafikklysordning, om det er å se på dødelighet eller noe annet. Jeg er ikke sikker på om trafikklysordningen er det som bidrar til å holde luseproblematikken nede. Det kan være andre ordninger som fungerer bedre til det, sier hun under paneldebatten.

Paneldebatt mellom Erna Solberg (H), Even Tronstad Sagebakken (Ap) og Sigbjørn Gjeldsvik (Sp). Foto: Trine Forsland

Solberg minner også om at havbruksnæringen ligger som en god nummer to, bak olje og gass, når det gjelder lønnsomhet. Og om havbruksnæringen konstaterer hun:

– Dette er ikke høsting av en naturressurs, men videreforedling som sørger for å løse våre utfordringer. Vi må få til flere insentiver til bærekraftig vekst, og at flere går over til bedre miljøteknologiske ordninger.