Klager til Aspaker over få forskningstonn

Nyheter
651

Årsaken til at det ikke ble gitt en full FoU-konsesjon er at store deler av konsesjonen i den første perioden skulle være et «referansevolum».

-Det kan hende at vi har vært for smålåtne eller ikke klart å få godt nok fram hva vi egentlig søkte på, sier daglig leder Gunnar Leif Stavøstrand i FLO Marine til iLaks.

FLO Marine ønsker å teste ut et lukket merd i sjøen. Den består av en flåte med seks ståltanker, hver på 15 meter i diameter og 15 meter dype.

-Det vil koste 50-60 millioner kroner å bygge dette anlegget. Det blir for kostbart for oss. Vi har derfor basert oss på et nedskalert pilotprosjekt i størrelse 1:10 til fem millioner kroner. Tanken var å skalere opp når vi hadde samlet erfaring, full skala anlegg på 780 tonn er vårt mål, sier Stavøstrand.

FLO Marine samarbeider med Steinvik Fiskefarm.

-De har konkludert med at en FoU-konsesjon på bare 80 tonn over tre år vil medføre store kostnader og risiko for selskapet, uten at det vil være mulig å kompensere dette med inntjening fra salg av fisk, sier Stavøstrand til iLaks.

Da selskapet fikk forskningstillatelsen i sommer, mente direktoratet at anleggskonseptet til Flo Marine var realistisk og at forsøksprosjektet var gjennomførbart. I tildelingsbrevet skrives det imidlertid: – I Likhet med tidligere tilrådninger, vil Rådet ikke anbefale at det tildeles forsøksbiomasse til referanseforsøk i åpne sjøanlegg.
Det blir i stedet anbefalt at man bruker bransjedata. I tildelingsbrevet står det også at (rådet er) «skeptisk til at salg av fisk skal finansiere forskningsprosjekt».

I slutten av september ba Flo Marine Elisabeth Aspaker om å se på saken.

Selskapet spør blant annet om det er en korrekt fortolkning av laksetildelingsforskriften at det ikke kan deles ut «referansevolum».

-Vi har ikke fått svar på vårt spørsmål, sier Stavøstrand til iLaks.

Fem stortingsrepresentanter fra Sogn og Fjordene har fått kopi av brevet.

FLO Marine består av Gunnar Stavøstrand, som har 20 års erfaring fra oppdrett i Norge, Canada og Chile, Ola Sveen, som har erfaring fra lukkede, flytende anlegg i Bretagne (1989-1992) og Ole Svanø, gründer, bonde, forretningsfører, butikkeier, krovert og tiltakskonsulent i Flora kommune.