Søkte om flest utviklingstillatelser av alle – fikk avslag

Nyheter
1620

Viteq Farming og konseptet «Viteq Zero Zero» fikk ingen utviklingstillatelser.

Rørvik-selskapet hadde søkt om 32 utviklingstillatelser, flest av alle søkere. Fiskeridirektoratet har avslått søknaden, fordi det omsøkt konseptet ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon».

Det omsøkte konseptet skal bestå av en lekter med tolv produksjonstanker. Lekteren skal overbygges med værdekk, og utstyres med diverse utstyr for behandling av biprodukter og eventuelt fôrråvarer. Lekteren skal ifølge Viteq Farming være 665 meter lang og 60 meter bred.

Mangler dokumentasjon
Selskapet får kritikk av Fiskeridirektoratet for manglende dokumentasjon

«På bakgrunn av manglende dokumentasjon av viktige elementer for nyhetsverdi, konstruksjon, samt drifts- og velferdsmessige forhold er det etter Fiskeridirektoratets vurdering verken dokumentert at konseptet er realiserbart eller vil innebære en forbedring sammenlignet med eksisterende teknologi», heter det blant annet i avslagsbrevet.

Nei til Fleximerd-konseptet
Også konseptet «Fleximerd» som er utviklet av et selskap med samme navn, har fått avslag med begrunnelse i at konseptet ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon». Dette er forøvrig et annet konsept enn det Folla Utvikling står bak.

Fleximerd har som mål å utvikle og realisere et fleksibelt konsept som gir oppdrettere mulighet til å produsere sin egen storsmolt, samt å kunne produsere hele livssyklusen på samme lokalitet og i samme enhet. Hovedmotivasjonen for prosjektet er å redusere lusepresset på lokalitetene.

Fleximerd-konseptet er planlagt å ha tre driftsfaser; lukket, semilukket og åpen fase. Fleximerd skal kunne monteres utenpå en konvensjonell merd.

«Ut fra den dokumentasjon som foreligger vurderer Fiskeridirektoratet at konseptet ikke er godt nok utarbeidet når det gjelder flere vesentlige deler av konseptet. Det gjenstår eksempelvis å utvikle og dimensjonere vannbehandlingssystemet og strekkavlastningssystemet. Videre gjenstår det å utføre dimisjoneringsberegninger for alle deler av konstruksjonen, da det bare foreligger foreløpige beregninger av flytekrage og klammer», heter det i avslagsbrevet.

Fiskeridirektoratet mener at Fleximerd gjennom søknaden ikke har godtgjort at prosjektet er realiserbart eller vil innebære en forbedring sammenlignet med eksisterende teknologi.