Søkkrike på kjemiske lusemidler

Nyheter
3043

Lakselus er den store flaskehalsen for utvikling av norsk oppdrettsnæring. Årlig brukes mellom fem og ti milliarder kroner for å bekjempe parasitten. Et mye brukt middel i så måte er hydrogenperoksid, og her har askøybedriften Chemco posisjonert seg godt.

Chemco-konsernet omsatte for 284,5 millioner kroner, og satte igjen med astronomiske 58,2 millioner kroner i resultat før skatt i 2015. Året før landet resultatet på 44,9 millioner kroner.

Når oppdretterne handler inn kjemiske lusemidler, kommer de gjerne i kontakt med en gammel Brann-stjerne.

Anvendelig spiller
– Jeg er logistikkansvarlig for H2O2, hydrogenperoksid, sier Per-Ove Ludvigsen til iLaks.

«Peddien» var kjent for lange innkast, tunge skudd, men også en forbløffende slepen teknikk for å være en spiller av hans fysiske størrelse. Han var en anvendelig spiller, brukt som både forsvarsklippe og tanksenter, i Fyllingen og senere i Brann.

Nå er det salg av lusemidler som gjelder.

– Jeg har jobbet her i seks år. Min svigerfar eier firmaet, forteller han.

Grossist
Chemco leverer kjemikalier til fiskeoppdrett, men også til offshoreindustrien. Selskapet er godkjent legemiddelgrossist og leverer både hydrogenperoksid til avlusing av fisk og tekniske løsninger til dette.

Bruken av hydrogenperoksid har fått mye kritikk, ikke minst grunnet stoffets mulige negative innvirkning på skalldyr som reker og hummer. Ludvigsen bekrefter at etterspørselen har avtatt det siste året.

– Markedet har gått litt i bølgedaler. 2014 og 2015 var bra, men det har vært en nedgang fra mai og ut året, sier han.

Reduksjon
Oppdrettsnæringen arbeider aktivt med å redusere bruken av medikamentelle midler til avlusning, og flere lakseoppdrettere smykker seg med å ikke bruke kjemiske midler i det hele tatt. Det merker Chemco.

– Det er den veien det dreier. Det er ikke alle som forstår hva hydrogenperoksid er – det er i utgangspunktet miljøvennlig.

– Er ikke hydrogenperoksid brukt som drivstoff i torpedoer?

– Jeg vet ikke om jeg vil uttale meg så mye om produktet. Det er det andre som bør gjøre. Jeg jobber med logistikk, svarer Ludvigsen.

Chemco holder til i Strusshamn, nær brofestene til Askøy-broen.

– For et par år siden kjøpte vi en kai ute i Marikoven. Der kommer båter inn og henter det fra oss, forteller Ludvigsen videre.

Høy stjerne
Foruten spillerkarrieren var Per-Ove Ludvigsen sportslig leder i Brann i en fireårsperiode der klubben gjorde det bra og hadde romslige budsjetter. Ludvigsen har fortsatt en svært høy stjerne blant supporterne, ikke minst for smarte kjøp av spillere som Paul Scharner og Seyi Olofinjana, begge videresolgt med skyhøy fortjeneste. Etter han gikk ut stadionporten i november 2006, har Ludvigsen holdt en lav medieprofil.

– Er du ferdig med fotball?

– Ja, sier han kontant. – Jeg valgte å slutte. Nok er nok. Det er slitsomt, og jeg holdt på i så mange år.

– Heller ikke som trener?

– Nei.