Sognefjord-laks – midt i Nederland

Nyheter
1284

Han har sin bakgrunn i norsk lakseeksport, og startet sin karriere i Salmonor, deretter som eksportselger i MOWI, senere salgssjef i Austevoll Fiskeindustri. Til 2006 var han salgssjef for Benelux for Norway Royal Salmon, der han drev med salg av norsk oppdrettslaks fra Nederland.

Så fant Peter Anton Peters ut at han ville prøve noe nytt.

Ekte einerbærbusker
– Jeg fant ut at kvaliteten på røykt laks her nede ble så dårlig på grunn av konkurransen, at jeg startet mitt eget røykeri sammen med mine sønner, Martin og Mads, forteller Peters til iLaks.

Nå driver de er lite, men velrenommert lakserøykeri i Nederland, zalmrokerij Sognefjord.

– Vi bruker kun den beste norske laksen i vår produksjon, røyker laksen hengende og bruker ekte einerbærbusker som vi selv henter i Norge.

Fra sin base i Elst, klemt inne mellom byene Arnhem og Nijmegen nær grensen til Tyskland, har familiebedriften jobbet intenst med kvalitetsikring.

– Vår kvalitet er blitt kjent, og vi har flere ganger vært på nederlandsk tv. Vi stortrives i denne situasjonen, bedriften vokser og stadig flere topprestauranter finner oss. Vår produksjon er begrenset til 2.000 laksefileter per uke, men det er mer enn nok for oss, fortsetter Peters.

Ekstreme priser
I likhet med de fleste andre foredlingsbedrifter har zalmrokerij Sognefjord merket de svært høye lakseprisene i år.

– Naturligvis har vi lidd under de ekstreme prisene, det har gitt atskillig lavere marginer frem til nå, men det er nok kolleger her som har hatt det mye vanskeligere. Da tenker jeg først og fremst på store aktører som leverer til supermarkeder etc. Siden vi selger våre produkter direkte fra produksjon til restauranter, cateringbedrifter og hoteller, er vi blitt spart for de største smellene.

Rette veien
Zalmrokerij Sognefjord holder seg unna volummarkedet. En typisk kunde for røykeriet kjøper mellom fem og 20 sider per uke.

– Vi har justert våre salgspriser en gang, med tre euro per kilo, dette var bare en del av prisøkningen på fersk filet. Men det ser jo ut at det går rette veien nå, legger Peters til.

Laksefileter saltes før de røykes. Foto: Sognefjord