Snart avdukes den helt spesielle luseskjørt-vaskeren i Loppa

Nyheter
0

Innovasjon hos Brisk Aquaservice i Øksfjord.

Et lite steinkast unna bygdas hjørnesteinsbedrift, Frydenbø Industri, ruver en stor ny grønn hall på nabotomta. Selskapet Brisk Aquaservice er etablert, og hallen skal huse en helt nyutviklet løsning for vask av luseskjørt. Opprinnelig var åpningen planlagt i vår, men under grunnen på tomta støtte de på utfordringer underveis.

Brisk Aquaservice i Øksfjord. Her blir det feståpning i hallen i midten av august.

– Det ble avdekket tungmetaller som hadde sunket ned i bakken. Dette kom fra andre og tidligere anlegg i nærheten. Det satte oss litt tilbake. Vi måtte ta jobben med å skrape av opptil 15 centimeter på hele tomta, sier Truls Malm, medeier og leder i Brisk Safety.

Her er det iLaks får lov å vise av den nye vaskeren, Aquaculture Cleaning system. Patentet er ikke helt i boks ennå, så Malm holder tett på detaljene inntil videre. Nå er åpningen og avduking av det som skal bli en patentert vasker satt til midten av august.

En helt fersk daglig leder, Ole Karstein Johansen, sammen med gründer Truls Malm i Brisk Aquaservice.

Lokal ledelse
Da iLaks møtte gründeren, var han også daglig leder. Men samme dag overlot han stafettpinnen til Ole Karstein Johansen, fra Øksfjord. Den nye daglige lederen har vært ansvarlig for grunnarbeidet, gjennom sitt entreprenørfirma OKJ Transport. Nå kommer også nye oppgaver for Øksfjordingen.

– Det blir noe nytt og spennende å ta fatt på. Det blir testing og ferdigstillelse gjennom hele sommeren frem til åpningen, sier Ole Karstein Johansen.

– Det fungerer sånn 95 prosent nå, så er det å bruke de neste ukene til å få alt til å fungere helt optimal, legger Truls Malm til.

I overkant av ti millioner kroner er investert i Brisk Aquaservice . Pengene har selskapet Krysse stått for. Truls Malm står selv for idé og konsept for vaskeren av luseskjørtene.

Her ligger store mengder med skitne luseskjørt, som skal rengjøres i den nye vaskeren.

Fra en storbilvask
Konstruksjonen er bygget i samarbeid med Karlssons & Dahls Rør og Plateindustri, Andebu i Vestfold. De har stått for utvikling av transportbåndet, dog i tett med gründer Malm.

Fra spyletårnene skal det kun komme rent vann i høyt trykk. Systemet er levert og tilpasset i samarbeid med Maxxol. Et selskap med lang og bred erfaring med storbilvask.

I hallen er det resirkulering i praksis. De ansatte fikser opp en synk. Her brukes gammel synk, som sys inn i ny PVC, og erstatter det slitne skjørtet. Bunnseksjonen veier fra fire til åtte kilo pr meter. Dermed kan vekta komma opp til 1.400 kilo bare i synk, som gjerne er kjetting eller bly.

– På markedet i dag er det vaskemaskiner som benyttes til vaskingen. På et skjørt med åtte kilo i bunn, blir det stor slitasje på maskinen. Skjørtet kan få skader av vaskemaskinen, som koster kunden mer. Her blir det skånsom høytrykkspyling med med rent vann, uten kjemikalier. Skjørtet blir tilfredsstillende rent, sier Truls Malm.

En av to tromler som bunnseksjonene rulles på.

Kan utvide langs kysten
– Brisk Safety er utstyrsleverandør til Grieg Seafood og Norway Royal Salmon. Da var det naturlig å ta steget videre med å serve utstyret. Grieg ønsket at de skulle etablere seg i Øksfjord. Grieg og NRS er gode samarbeidspartnere, de er fremoverlente og ønsker en nyere og grønnere teknologi, sier Malm.

Flere av Brisk sine løsninger er patentert, noe også dette vaskesystemet skal bli.

– Vi forventer en godkjenning av patentet i løpet av et par måneder. Det er en relativ enkel søknad, knyttet til kombinasjon av design og funksjon, sier Truls Malm.

Det er god plass i den grønne hallen i Øksfjord. Her kan det plasseres nok en vasker med tida. Arealet er klargjort for et ekstra anlegg. Da kan kapasiteten dobles, og da vil det være i overkant av ti ansatte her. Det er også for muligheter for å etablere flere anlegg sørover langs kysten.

– Det vil være avhengig av etterspørsel og kundemasse. Vi jobber også mot andre kunder utover Grieg og NRS her i regionen, sier gründeren.

Her ligger et luseskjørt som nok har sett sine beste dager i sjøen.