Utstysleverandøren Scale Aquaculture Group (ScaleAQ) leverte kraftig inntektsvekst og resultatforbedring i 2024 med sine løsninger for oppdrett og fiskevelferd. Året ble avsluttet med tidenes største ordrereserve.
ScaleAQ, med hovedkontor i Trondheim, så driftsinntektene ende på 3.724 millioner kroner – opp fra 3.318 millioner i 2023. Dette tilsvarer en inntektsøkning på 12 prosent. Selskapet leverte et driftsresultat på 254 millioner kroner, tilsvarende en margin på 6,8 prosent.
Selskapet hadde ved utgangen av 2024 en rekordhøy ordrereserve på 2.840 millioner kroner, noe som sikrer selskapet en svært god inngang i 2025.
– Dette er resultat av lagarbeid blant våre over 900 ansatte, som hver dag jobber for å løse utfordringene som havbruksnæringen står overfor. Det dreier seg om bedre fiskevelferd, økende produksjonskostnader og hvordan rammebetingelsene endres. ScaleAQ skal være en innovativ samarbeidspartner som kommer med løsningene, sier konsernsjef Audun Sivertsen Fjeldvær i en pressemelding.
Fem divisjoner
ScaleAQ tilbyr et omfattende utvalg av produkter, tjenester og teknologi langs hele verdikjeden til den internasjonale havbruksnæringen, fra rogn til slakting. Disse leveres fra konsernets fem divisjoner – Seabased, Chile, Software, Moen Marin og Maskon.
Ved utgangen av 2024 hadde selskapet 965 ansatte i Norge, Chile, Vietnam, Canada, Oceania, UK, Polen og Island.

– Fiskevelverd og miljø er avgjørende for industrien, og det er sentralt at vi ligger i forkant av utviklingen med nye produkter og tjenester, slik vi har gjort det siste året, sier Fjeldvær.
Han trekker særlig frem selskapets nedsenkbare produksjonsløsning, hvor noten er senket slik at fisken befinner seg under vannmassen med lakselus, samt det semilukkede Vortex-systemet. Selskapet har også videreutviklet mSky – en dataplattform som muliggjør bedre innsikt for oppdretteren basert på data om den enkelte fisk
Økte investeringer
– Vi forventer at investeringene vil øke fra oppdretterne, i nye produksjonskonsepter inkludert undervanns-, semi-lukkede og lukkede systemer. I tillegg ser vi interesse for nye konsepter for oppdrett på mer eksponerte steder. Disse forventingene er basert på at ny teknologi vil gi bedre fiskevelferd og dermed lavere kostnader for oppdretteren.
2024 ble også et svært godt år for datterselskapet Moen Marin, som leverte en inntektsvekst på 344 millioner fra 2023 til 986 millioner kroner. Moen Marin er en av landets største leverandører av spesialfartøy, og selskapets hybridløsning har vist seg å være spesielt populær blant oppdrettere som ønsker redusert drivstofforbruk og lavere utslipp kombinert med en stillegående og behagelig arbeidsplattform for ansatte.
– Det ble lagt ned en imponerende jobb med utgangspunkt i en betydelig ordrereserve ved inngangen til 2024. Kommersielt gjennombrudd for vår nedsenkbare produksjonsløsning, betydelig salg av servicebåter og generelt høy aktivitet i markedet gjennom fjoråret sikret en rekordhøy ordrereserve ved utgangen av 2024.
