Smart Salmon trenger mer penger. Kapitalbehovet ble større enn forventet

Nyheter
0

Må hente 200 millioner kroner.

Smart Salmon regnet med en pris på rundt 350 millioner kroner for å realisere et storsmoltanlegg i Bremanger. Ett år etter ser prislappen ut til å øke med nær 50 millioner kroner. Samtidig møter de et tøffere kapitalmarked.

I slutten av januar kunngjorde Smart Salmon at de skal gå i gang med byggestart i løpet av andre kvartal i år, og forventer å sette ut den første smolten i anlegget i Smørhamn, Bremanger. Da må ny kapital snart komme på plass.

– Det henger på finansiering. Vi jobber med å skru det sammen for å kunne holde den tidsplanen og jobber etter flere spor, men kan ikke gå i detaljer, sier administrerende direktør Petter Bakke til iLaks.

Tidlegare ferjeleie: Det er i dette industriområdet i Smørhamn, i nærleiken av Kalvåg, Smart Salmon planlegg storsmoltanlegg. Bygget blir liggande til venstre i biletet. Ferja til Svelgen gjekk herifrå før det vart landfast med tunnel under Skatestraumen og sambandet vart nedlagt. FOTO: JØRN-ARNE TOMASGARD

Lite hjelp i børsselskaper
Smart Salmon har konsesjon for produksjon av totalt 7.500 tonn biomasse på det planlagte anlegget. Første byggetrinn var opprinnelig planlagt å bli i fjor høst, og skulle være for 2.500 tonn biomasse. I fjor var planen til selskapet en børsnotering på Euronext Growth for å skaffe kapital til videre vekst.

Les mer: Smart Salmon-sjefen meiner satsing til 350 mill. vil gje gode marginar 

13.000 kvadrat: Slik tenkjer Smart Salmon seg første byggetrinn av utbygginga i Smørhamn i Ytre Bremanger, ikkje langt frå Kalvåg.

 – Det at de fleste landbaserte på børs har vært ute av favorittsjiktet, har ikke akkurat hjulpet oss. Vi merker det på sentimentet i investormiljøet. Vi opplever at det er interesse, men det hadde vært lettere dersom enkelte nå lå over emisjonskursen, og andre igjen lengre oppe, sier Petter Bakke.

Ligger dere etter rute?

– På en måte ligger vi litt etter på finansiering, men samtidig er vi godt i rute på prosjektering. Vi har brukt tida og ressurser godt på å designe det optimale anlegget. Ikke helt i mål med det ennå, men det blir bedre dag for dag. Vi skal ikke bare bygge et anlegg, vi skal bygge for å ha den beste vannkvaliteten, og der investeringen blir lav i forhold til andre. Så bygger vi et anlegg med lavt strømforbruk i forhold til andre, sier Bakke.

I fjor hentet selskapet inn 40 millioner kroner, og har i dag 85 aksjonærer. En del av midlene har de brukt av til design og prosjektering. Med en låneavtale med PCP Capital på 220 millioner kroner, anslår Bakke de trenger å få tilført noe over 200 millioner kroner.

Har der sett på kostnadsbildet?

– Det har jo vært en prisstigning de siste årene, og det merker vi en del. Samtidig kan vi kanskje gjøre tilpasninger som slår litt i hjel noe av det. Vi skal jobbe med designet et par måneder til så det kan bli flere justeringer for å prisen ned. Sånn som vi ligger vi an trenger vi rundt 400 millioner på 2.500 anlegget, så ikke noen store svingninger. Kunne vært dyrere om vi ikke har justert underveis. Det er også kapasitetsproblemer ute blant tilbydere, sier Petter Bakke.

Illustrasjon, Smart Salmon Group.

Fikk 50.000
I slutten av januar søkte Smart Salmon Group om 100.000 kroner fra næringsfondet i Bremanger kommune til å utarbeide en bærekraftsrapport (ESG).

– Den rapporten kommer i neste uke, og den viser hvordan vår virksomhet vil påvirke miljøet som gjør at vi skiller oss ut i forhold til andre. Vi tror vi skiller oss ut med å ha en slik rapport på det stadiet vi er nå, sier Bakke og legger til at det er sterkt fokus på ESG blant investorer.

Selskapet skal også ha en kjøpeavtale på 100 mål i Bretagne i Frankrike. Her planlegges et anlegg på 50.000 kvadratmeter. Planen er å produsere 10.000 tonn matfisk.

Les mer: Det begynte med smoltplaner. Nå vil brødretrioen produsere matfisk både på land i Norge og Frankrike

FOTO: JØRN-ARNE TOMASGARD