Smaken av Færøyene

Nyheter
703

Når villaksen går ut fra norske elver og stikker til havs, er det det området rundt Færøyene den oppholder seg i og vokser opp.

– Dette er et naturlig sted for laksen å være, sier Gunnar Nielsen.

Han er finansdirektør i Færøyenes oppdrettsflaggskip Bakkafrost.

Salgsargument
Selskapet er lokalisert midt i smørøyet, i nordlige og nordøstlige deler av øygruppen. Dette bruker Bakkafrosts lakseselgere naturligvis for alt det er verdt i sitt salgsarbeid.

Ved å ha eierkontroll over fiskemel og -oljefabrikken Havsbrún, samt egen fôrproduksjon, kan Nielsen og Bakkafrost med rette si at deres oppdrettslaks smaker av Færøyene.

– Det er viktig for oss, sier Nielsen.

Mens Færøyene historisk ble tvunget til å selge laksen rabattert mot norsk og skotsk laks, er dette nå snudd og landets laks oppnår rause prispremier i markedet.

Lave tap
Samtidig som selskapet oppnår høyere pris for fisken enn norske og skotske konkurrenter, er også produksjonskostnadene lavere. Mens norske oppdrettere har en svinnrate på 18 prosent og Storbritannia, ifølge Kontali Analyse, ligger på 25 prosent, har Bakkafrost et svinn på skarve 7,3 prosent.

Det lønner seg.

Ifjor slaktet selskapet 50.000 tonn laks, sløyd vekt. Det ga et driftsresultat på like over 800 millioner kroner.