Slutt på en epoke

Nyheter
804

I 2013 kjøpte de 176.448 tonn norsk laks, tilsvarende en markedsandel 15,4 prosent. I tillegg kom mellom 100.000 og 200.000 tonn chilensk, skotsk, færøyisk og canadisk laks.

De var store, sultne og de vokste fort.

Så langt i år har de samme fem landene handlet inn 31.903 tonn ifølge Norges Sjømatråd. Det er riktignok åtte uker igjen til nyttårsaften, men BRICS-landene er en skygge av hva de en gang var for norsk laks.

Stor appell
Begrepet BRIC gjorde sin debut i en rapport skrevet i 2001 av Goldman Sachs økonom Jim O’Neill, der de fire nasjonene det ble referert til sto bak åtte prosent av verdens totale økonomi. Teorien var at Brasil, Russland, India, Kina (og senere Sør-Afrika) bør behandles som en tilknyttet økonomisk kraft som representerer fremveksten av nye markeder.

Tankegodset fikk stor appell, og ledet strategier til alt fra konsumselskaper, shipping, tungindustri og kapitalforvaltere. Også i markedet for laks var dette gangbar mynt. Særlig Russland, Kina og Brasil fremviste en forbløffende markedsvekst, og snart utviklet de seg alle til lokomotiver med grovt sett 100.000 tonn i laksekonsum hver.

Teorien holdt vann lenge. Nå argumenterer Goldman Sachs for at BRICS-æraen er over, ifølge nettstedet Quartz.

Råvareavhengige
Først falt Kina ut. I hvertfall for norsk laks. Etter at dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, ble det bråstopp for både diplomatiske forbindelser og norsk eksport til verdens største land. Dette har riktignok åpnet dørene for konkurrerende lakseprodusenter.

Atskillig viktigere var det russiske importforbudet som ble innført i august ifjor. Ved et pennestrøk ble Norges største laksekunde revet bort. Russland er, i likhet med Norge, svært oljeavhengig, og fallet i oljeprisen har rammet både rubel og kjøpekraft. Færøyiske Bakkafrost, som er storleverandør til Russland i Norges fravær, medgir nå at valutasvekkelsen og svekket kjøpekraft har gjort det vesentlig mindre attraktivt å selge laks til det russiske markedet.

Brasil, som i første rekke har vært betjent av chilensk lakseindustri, merker også oljeprisfallet, og har også dempet sine innkjøp. Sør-Afrika (3.848 tonn) og India (66 tonn), som begge betjenes av norsk laks, er fortsatt neglisjérbare i laksesammenheng.

CRIBS
Goldman Sachs’ BRICS investeringsfond med over 100 milliarder dollar under forvaltning ble stengt i forrige måned, etter en nedgang på 88 prosent siden toppen i 2010. Halvparten av midlene var da investert i kinesiske selskaper.

Storbankens konsernsjef Lloyd Blankfein tok i 2001 til orde at forkortelsen heller burde være CRIBS enn BRICS, for å speile Kinas viktighet. 14 år etter ser det ut til at Blankfein fikk rett i sin analyse. Kinas økonomi er fortsatt den klart dominerende, og i 2014 utgjorde den 13,3 prosent av verdens BNP, nesten det dobbelte av de øvrige fire til sammen.