Sjømat Norge har lansert en tiltakspakke for å bedre biosikkerheten i havbruksnæringen.
Sjømat Norges medlemmer har siden 2017 jobbet med en langsiktig strategi, med utgangspunkt i muligheten for å doble verdiskapingen fra sjømat innen 2030. En forutsetning for dette er at næringen driver i tråd med FNs bærekraftsmål, skriver organisasjonen.
Nå har de publisert en rapport om hvordan næringen kan jobbe for å redusere smitterisiko. Arbeidet er ledet av Øyvind Oaland, oppdrettssjef i Mowi Norge.
– Det er omfattende og tidkrevende, men vi har stor tro på at dette representerer rammene for en beste praksis for håndtering av smittsomme sykdommer i havbruk, sier Oaland om rapporten.
Fire satsingsområder
Mye tyder på at behandling mot lakselus forårsaker økt sykdom og dødelighet. Dette kan ikke løses gjennom økt biosikkerhet alene, men kan i kombinasjon med andre tiltak gi bedre fiskehelse og redusert dødelighet, ifølge rapporten.
– Målet er å etablere en praksis som gjør næringen enda bedre i stand til å håndtere sykdomsutbrudd, samt unngå introduksjon og spredning av nye smittsomme sykdommer, sier Oaland.
Han legger frem fire hovedmål for å redusere smitterisikoen:
- Sikre produksjon av smittefri smolt
- Unngå smitte ved utsett av smolt
- Redusere smitte mellom anlegg og mellom områder
- Minimere smittespredning fra slakteri
Unngå, unngå, unngå
For å sikre produksjon av smittefri smolt, anbefales det blant annet å unngå overføring av yngel mellom settefiskanlegg i ulike regioner, og å kun bruke rogn og melke som har testet negativt for smittsomme agens.
Å unngå transportenheter som har håndtert sjøsatt fisk skal bidra til å hindre smitte ved utsett av smolt. Organisering av sjøanlegg i brakkleggingssoner basert på kunnskap om vannkontakt skal bidra til å redusere smitte mellom anlegg og områder.
«Ingen utveksling av ensilasje-, utstyr-, service- eller behandlingsbåter mellom ulike regioner. Trafikk over disse grensene med denne type fartøy kan bare gjennomføres etter fastsatte kriterier» heter det i rapporten.
Det pekes også på desinfisering av transportvann, avløpsvann fra strykestasjoner, inntaksvann, utløpsvann, utstyr og systemer på settefiskanlegg – samt å ha backup-systemer for desinfeksjon av blodvann fra slakteri.
Se rapporten for fullstendig oversikt over alle tiltakene som er foreslått for å oppfylle de fire hovedmålene.
Krevende samarbeid
For å få dette til, er det viktig at selskapene samarbeider i enda større grad enn før, skriver Sjømat Norge.
– Dette er klart krevende. Vi er en næring med nærmere 150 ulike selskap. Det er mange syn, men dette er en prosess som vi har jobbet lenge med og som er godt forankret. Vi har stor tro på at denne tiltakspakken vil bidra til at hele næringen tar mange gode grep i tiden som kommer, sier Oaland.
– Dette er et svært viktig arbeid. Jeg har stor tro på at næringen vil ta store steg når vi får satt mye av dette ut i virksomhet, sier administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark.