Slik skal de unngå å legge merder midt i skipstrafikken

Nyheter
552

Fremdeles er oljeindustrien Safetec Nordics viktigste marked, med samferdsel som en god nummer to. Selskapet, som jobber med beredskap og risikostyring, har hatt et samlet underskudd før skatt på 42 millioner kroner de siste tre årene.

– Vi har hatt et fall i omsetning siden 2012. En del av de store hyllevarene vi hadde i forbindelse med olje og gass-prosjekter har blitt færre og mindre. Hele oljebransjen ser at de må jobbe på en annen måte. Både kaken og hvert stykke har blitt mindre, sier seniorrådgiver Sigve Oltedal i Safetec.

Nye områder

Nå har de oppdaget at havbruk kan være et nytt marked for selskapets data om skipstrafikk i Norge.

– Vi ser hele tiden etter nye markeder. Oppdrett er en bransje det er et politisk budskap om at skal vokse, og at det skal bli en av Norges største næringer. Vi ser at vi har kompetanse som er umiddelbart overførbar, sier Oltedal.

Så langt har de blant annet brukt skipstrafikkdata (AIS) til å analysere risiko for at skip skal kollidere med oljerigger og til å gjøre risikovurderinger av farleder langs kysten. Nå vil de bruke de samme dataene til å gi et bilde av trafikken i områder hvor oppdrettere ønsker å utvide eller vurderer nye lokaliteter.

– En av de største utfordringene til oppdrettsnæringen er å utvide og å få godkjent nye områder for lakseoppdrett, sier prosjektleder Vibeke Een.

I gang med to prosjekter

Hun tror at dokumentasjon som viser skipstrafikk og gjør en risikovurdering opp mot annen aktivitet, vil hjelpe i møtet med instansene som skal godkjenne nye lokaliteter.

Satsingen på havbruk begynte i sommer, og så langt har Safetec startet opp arbeid for to mellomstore oppdrettsselskaper.

– Det ene handler om å få til en utvidelse av en rekke eksisterende anlegg. Vi ser på hvordan de kan plassere dem ut i fra skipstrafikken og sjømerking i aktuelle områder. Det andre er snakk om en lokalitetsklarering i et område der det er spesielle aktører som krever større områder for navigering, sier Een.

FAKTA

Safetec Nordic

  • Leverer systemer for risikohåndtering.
  • Har kontorer i Oslo, Trondheim, Stavanger og Bergen, i tillegg til i Storbritannia, Malaysia og Australia
  • Er en del av ABS-gruppen som har kontorer i 35 land, og mer enn 2000 ansatte.
  • Safetec Nordic har i overkant av hundre ansatte.

– Må hente kunnskap

Lingalaks er ett av selskapene som nå bruker data fra Safetec.

– Når vi planlegger fremtidig lokalisering av havbruksanlegg, er det viktig at vi gjør en grundig prosess som er med på å bidra til at det går fortere, og at forslagene vi kommer med er mer kvalitetsikret, sier miljø og -samfunnskoordinator Kjetil Hestad.

– Et element som er viktig for oss, er å ha god kontroll på farleder, merker og lykter, og hvordan det vi gjør eventuelt kan skape utfordringer for seiling i farleden eller trafikk generelt, fortsetter han.

Han tror oppdrettsnæringen fremover må hente så mye kunnskap som mulig når de skal komme med innspill til kommuneplaner, blant annet.

Tjener penger

Safetec Nordic har som mange andre hatt en runde med oppsigelser.

– Nå ser det ut som om vi er i ferd med å stabilisere oss. Vi forventer ikke nytt fall, sier Ottedal.

– Er aktivitetene innen havbruk noe dere regner med å tjene penger på i nær fremtid?

– Ja, det gjør vi allerede, sier Een.

Også i år tilsier prognosene et underskudd for Safetec, men fra neste år regner selskapet med å gå i pluss.

Skjermbilde 2016-10-20 kl. 08.49.53