Slik påvirkes lokalitetene til Mowi og Nova Sea etter PD-utbruddet på Helgeland

Nyheter
0

Strengere forhold for Mowi og Nova Sea sine anlegg i vernesonen.

Etter utbruddet av PD (pankreassykdom) på LetSea sin lokalitet Ystøya i slutten av september, er det opprettet en restriksjonssone rundt Ystøya.

Den består av en vernesone med strenge bestemmelser, og en overvåkingssone rundt vernesonen.

Vernesonen omfatter flere av lokalitetene til Mowi og Nova Sea.

Slipper slakt
«Mattilsynet opphever vernesonen når fisken fra anleggene i vernesonen er slaktet ut, anlegg og utstyr er rengjort og desinfisert, og sonen har vært brakklagt i samsvar med krav i forskriften» kunngjorde Mattilsynet da de opprettet restriksjonssonen.

Anlegg med påvist PD må slakte eller destruere fisken innen en frist fastsatt av Mattilsynet.

Mowi sitt anlegg på Brattholmen i Nordland ligger i vernesonen. Ingen nye tilfeller av PD er påvist på andre anlegg, etter utbruddet hos forsøks- og forskningssenteret LetSea. Foto: Mowi

– Nå blir lokaliteten vår stående tom til vernesonen er tømt for fisk, og deretter skal området gjennom en felles brakklegging, skrev LetSea på sin Facebook-side 9. oktober.

De resterende anleggene i vernesonen slipper imidlertid utslakt, bekrefter Mattilsynet til iLaks.

Ifølge regiondirektør i nord, Geir Arne Ystmark, er det gjennomført prøvetaking av alle lokalitetene i området. Det er ikke påvist nye tilfeller av PD.

Mattilsynets regiondirektør i nord, Geir Arne Ystmark. Foto: Mattilsynet

– Anleggene hvor det ikke er påvist PD vil ikke måtte tømmes innen frist fastsatt av Mattilsynet, men kan i utgangspunktet følge sin oppsatte driftsplan, sier Ystmark.

Felles brakklegging
Samtlige anlegg i vernesonen, også dem uten påvist PD, må imidlertid rengjøres og desinfiseres uten ugrunnet opphold etter at de er tømt for fisk, forklarer Ystmark.

Les også: Mattilsynet om PD-utbruddet på Helgeland: – Fare for at nye tilfeller dukker opp

Deretter skal alle anleggene inn i en felles brakkleggingsperiode på to måneder.

– Når brakkleggingsperioden er gjennomført, kan vernesonen oppheves, sier Ystmark.

Strengere krav
– Dette utgjør ingen stor utfordring for oss i dag, sier Ola Helge Hjetland, kommunikasjonsdirektør i Mowi.

Ola Helge Hjetland. Foto: Mowi

Han opplyser om at det stilles strengere krav til overvåking av fiskehelsen på anleggene, og at det med hensyn til biosikkerhet er innført strengere krav til fartøy som skal besøke anlegg i området.

Mowi har anlegg på lokalitetene Skarvhammaren, Mefaldskjæret, Blomsøråsa, Bukkholmen og Brattholmen innenfor vernesonen.

Nova Sea har anlegg på Kalvhylla, Stokkasjøen, Igerøy Ø, Skonseng og Skogsholmen innenfor vernesonen. Vegalaks og Vega Sjøfarm, der Nova Sea har store eierandeler, driver også på de tre sistnevnte lokalitetene.

Tømt for fisk
LetSea bekreftet 9. oktober at lokaliteten på Ystøya, som hadde 860.000 laks på rundt 2,6 kilo, var tømt for fisk. Deler av biomassen var eid av BioMar og Nordland fylkeskommune.

Lokaliteten ligger nord for PD-sonen, som skal holdes fritt for pankreassykdom.

Mattilsynets strategi for å håndtere utbrudd av PD i dette området er utslakting, og slaktebåten «Norwegian Gannet» ble satt inn for å tømme anlegget.

PD-sonen er innenfor den mørkeblå markeringen, og overvåkingssonen innenfor den lyseblå. Foto: Barentswatch

Pankreas er en alvorlig og smittsom virussykdom på laks som gjør at fisken slutter å spise, veksten blir lav og som fører til høy dødelighet. Sykdommen er ufarlig for mennesker.

Mattilsynet, Veterinærinstituttet og næringsaktørene jobber med å finne smitteveien.